Yukon Blonde – On Blonde (CD Recensie)

yukon_blondeTwee handen rijzen op uit de zee en houden tussen de vingertoppen een diamant vast. En dit alles met op de achtergrond een berglandschap en een door de ondergaande zon veroorzaakte oranje hemel. Een spiritueel beeld dat prima past bij het derde album van Yukon Blonde, ‘On Blonde’ geheten. Het album is in feite één lange psychedelische trip, waarbij de muziek in een vrolijk stemmende stroom uit je luidsprekers loopt.

Wat dat betreft was het een goede beslissing van de groep om als producer Colin Stewart, onder andere bekend van Black Mountain, Dan Mangan en Sleepy Sun, in te huren en de mix te laten maken door Tony Hoffer, die onder andere samenwerkte met Beck, Air en Depeche  Mode. De nummers zitten dan ook strak in de lak, zijn extreem goed uitgebalanceerd met een vol geluid van gitaren en synthesizers en zijn in de meeste gevallen voorzien van een strakke beat en in meerdere lagen verdeelde zangpartijen. Redelijk gladde popmuziek dus, wellicht soms wel iets te glad, het wordt de luisteraar in ieder geval nergens moeilijk gemaakt. Aan de andere kant is de manier waarop het allemaal gebracht wordt wel weer heel knap en steekt de band binnen het genre zijn kop duidelijk boven het maaiveld uit.

Neem ‘I Wanna Be Your Man’. Het nummer bezit een aantrekkelijk slepend ritme met onschuldig gruizig gitaarwerk. En ook hier valt de samenzang op en het wel heel erg vette glamrock sfeertje van de jaren ’70. Maar ja, je zit wel voor je er erg in hebt volop mee te swingen, dus wat klagen we dan nog?
Bekijk hier een live uitvoering van van ‘I Wanna Be Your Man’:


Ook ‘Saturday Night’ loopt over van stemmige melodieën op een zeer strakke, dansbare beat, waarin de liefde wordt bezongen op deze vrije avond met poëtische zinnen als: “Your eyes are an ocean”. Spannend is ook het slot van dit nummer met een enerverende sythesizer passage.
Bekijk hier de video van ‘Saturday Night’:


‘Starvation’ springt eruit op dit album door het aparte ritme en de wat meer duistere toonzetting, wel zo toepasselijk natuurlijk voor een nummer met deze titel en doet denken aan de synthesizerpop uit de jaren ’80. ‘Favourite People’ is daarentegen weer veel vrolijker van aard, voorzien van een up-tempo ritme en fantasievolle instrumentatie met een wat dromerig karakter. Het geheel prima passend bij een zwoele zomeravond. ‘Jezebel’ is de gedroomde afsluiter. Op een stuwende beat dreunt het refrein: “You got the moment to feel right, Jezebel”. Een nummer dat in je hoofd blijft rondzingen, of je het nu wil of niet.