Jeff Hamburg – Songs Along the Way (CD Recensie)

De komende weken komen hier vooral Nederlandse en Belgische componisten aan bod en dus ook de ensembles en musici uit onze contreien, want dat gaat nu eenmaal voor een belangrijk deel samen. We beginnen met Jeff Hamburg, weliswaar van oorsprong een Amerikaan maar al weer zo lang in Nederland, sinds 1978, dat we hem tot de Nederlandse componisten kunnen rekenen. De wens tot studeren bij Louis Andriessen bracht hem ooit hier, iets dat voor meerdere geldt en blijkbaar beviel het hem. Het New European Ensemble nam, samen met de mezzo-sopraan Helena van Heel de liederencyclus ‘Songs Along the Way’ op voor Etcetera Records en combineerde dit met ‘A Prayer: Colomba’ en Gustav Mahlers ‘Lieder eines Fahrenden Gesellen’ in een arrangement van Hamburg.

Voor het uit zes delen bestaande ‘Songs Along the Way’ gebruikte Hamburg de vaak enigszins enigmatisch teksten uit de ‘Tao Te Ching’ van Lao Tse. Zeer ingetogen, langzaam verglijdende klanken, natuurlijk prachtig gespeeld door dit fantastische ensemble, combineert Hamburg hier met al even subtiele en ingetogen zang. De keuze voor een mezzo-sopraan is daarbij zeker geen toevallige. De klank van Van Heels stem kleurt prachtig bij deze instrumentatie en doet zonder meer recht aan het mystieke karakter dat de teksten van Lao Tse kenmerkt. ‘A Prayer: Colomba’ schreef Hamburg in 2013 voor het eeuwfeest van het Vredespaleis in Den Haag. Conform de doelstelling van dit gebouw vermengt Hamburg hier diverse muzikale tradities met elkaar. Voor het eerste deel haalde hij zijn inspiratie bij de Grieks en Russisch Orthodoxe muziek, gevolgd door die van de Arabische, Indiase en Japanse cultuur. Bewonderenswaardig hoe Hamburg hier al die verschillende culturen met elkaar integreert tot één boeiend geheel, met als constante die langzaam voorbij glijdende fragiele klankwereld.

Foto: Mike Breeuwer

Je kunt je natuurlijk afvragen wat deze bewerking van ‘Lieder eines Fahrenden Gesellen’ toevoegt, waarom we dit überhaupt zouden willen. Aan de andere kant kan ik mij goed voorstellen dat het New European Ensemble dit stuk op zijn repertoire wil hebben. En Hamburg heeft er zeker een mooi arrangement van gemaakt, dat prachtig wordt uitgevoerd door Van Heel, samen met dit ensemble en toch had ik op deze Cd liever nog een derde stuk uit Hamburgs eigen oeuvre gezien.

Beluister hier ‘Water and Stone’ en ‘Empty’ uit ‘Songs Along the Way’: