Kugoni Trio – Essence (CD Recensie)

Met een Cd van het Belgische Kugoni Trio ronden we onze serie van Nederlandse en Belgische componisten af. Dit trio, bestaande uit saxofonist Kurt Bertels, violist Nicolas Dupont en pianist Bert Koch nam onder de titel ‘Essence’ voor Et’cetera Records werk op van vijf Belgische componisten: Piet Jozef Swerts, Wim Henderickx, Jeroen D’Hoe, Pieter Schuermans en Mathias Coppens. Een mooi, afwisselend album met vijf substantiële stukken van bij ons niet altijd even bekende componisten.

Swerts, geboren in 1950 is de nestor van deze handvol componisten. Over ‘Retro’ stelt hij zelf dat het organisch is ontstaan “vanuit een eenvoudige puls in de pianopartij.” En dat is duidelijk te horen in dit dynamische, hecht doortimmerde stuk. Tevens is het een vrij lyrische compositie, met een romantische inslag waarin de drie musici en hun kwaliteiten optimaal aan bod komen. De bekendste van dit vijftal in Nederland is waarschijnlijk Henderickx. Het trio nam van hem ‘Sacred Places II, The Valley of Gods’ op. De inspiratie voor dit boeiende stuk haalde Henderickx bij de Stupa van Boudhanath in het Nepalese Kathmandu, dat hij tijdens een reis in 2004 bezocht. In zeven delen weet hij de gewijde sfeer van deze plaats goed te vangen en met name de saxofoon, bijvoorbeeld in ‘Mantra’, biedt daarbij uitkomst. Bijzonder is ook het relatief heftige ‘Shiva, the Destroyer and Creator’. En het repetitieve dat veel werk van deze componist kenmerkt is hier, ondanks het over het algemeen lage tempo, ook zeker aanwezig.

Foto: Jan Bellen

Het speciaal voor dit trio geschreven ‘Prayer’ van Jeroen D’Hoe springt er op dit album uit. Het repetitieve en meditatieve patroon dat de piano speelt, de lange, vloeiende lijnen van de viool en tot slot de zwevende bijdrages van de saxofoon vormen samen een prachtige eenheid en zetten als vanzelf aan tot introspectie. In nog geen tien minuten weeft D’Hoe een klankweb met een tijdloze uitstraling. Net als veel andere componisten haalde Schuermans zijn inspiratie voor ‘Escape Velocity’ bij de wiskunde, in dit geval de priemgetallen. De titel “verwijst naar de snelheid die vereist is om zich los te maken van het zwaartekrachtveld van een hemellichaam.” Voor de componist een metafoor voor de zoektocht naar vrijheid. In twee vrij rustige delen en één mooi stuwend en dynamische krijgt dit gestalte. Coppens is, geboren in 1988, de junior van het stel. Hij verrast hier met een zeer dynamisch trio, waarin diverse muzikale werelden samen komen, met in het eerste deel “een bijna machinale drive, zonder compromis”, wat ertoe leidt dat je als luisteraar direct recht overeind in je stoel zit.

Beluister hier ‘Retro’ en ‘Prayer’:

Reacties zijn gesloten.