Chuck Owen and The Jazz Surge – Within Us (CD Recensie)

De Bigband van Chuck Owen, The Jazz Surge bestaat inmiddels een kwart eeuw, reden voor een feestje in de vorm van het zevende album, het bij Summit Records verschenen ‘Within Us’. Net na de pandemie startte de opnames wat Owen de uitspraak ontlokte: “Just being together became such a joyous occasion. There was an amazing sense of community. ‘Within Us’ really seemed to represent this sense of what we’d all been through and the inner strength, especially collectively, that drove us through it. We all felt that was worth celebrating once we were on the other side of it.” We horen het zondermeer terug.

De titel ontleende Owen aan Albert Camus en zijn essay ‘Noces à Tipasa’: In het Engels:
“In the midst of hate, I found there was, within me, an invincible love.
In the midst of tears, I found there was, within me, an invincible smile.
In the midst of chaos, I found there was, within me, an invincible calm.
I realized, through it all, that . . .
In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.”

Naast twee covers, ‘Chelsea Shuffle’ van Chick Corea en ‘Milestones’ van Miles Davis, bestaat het album uit zes eigen composities van Owen waarmee hij op deze zinnen van Camus resoneert. Openen doen we met ‘Chelsea Shuffle’ waarvoor Owen Corea als gastpianist vroeg en Warren Wolf als vibrafonist, zo recht doend aan het legendarische duo dat Corea vormde met Gary Burton. De opnames kwamen echter te laat want in februari van dit jaar overleed Corea. Het maakt dit stuk niet minder dan een eerbetoon aan deze grote pianist en componist.

Foto: website Owen

The Jazz Surge is in alles een klassieke bigband, met de benen stevig in de traditie. Het enthousiasme spat er aan alle kanten van af en het samenspel is niet minder dan fenomenaal, die vijfentwintig jaar hoor je er direct van af. In zo’n prachtig up tempo stuk als die ‘Chelsea Shuffle’, maar ook in een veel ingetogener compositie als ‘Trail of the Ancients’, met dat zo mooi door gitarist LaRue Nickelson gespeelde ritme. Een stuk waarin ook de Amerikaanse folk een plek krijgt, culminerend in de solo van violist Sara Caswell, iets dat we ook tegenkomen in ‘Apalachicola’. We herkennen hier de invloed van een componist als Aaron Copland. Na het al even bedachtzame ‘American Noir’, met onder andere een mooie bijdrage van trombonist Jerald Shynett, volgt dan een elektrificerende uitvoering van Davis’ ‘Milestones’. De trompetsolo van Clay Jenkins mag daarbij niet onvermeld blijven, evanals die van tenorsaxofonist Jack Wilkins. Minstens zo mooi zijn de strakke bijdrages van het orkest die het geheel schragen. De titel van het album komt uiteindelijk terug in het laatste stuk ‘Within Us (An Invincible Summer)’, een bijna klassiek stuk, met name vanwege de bijdrage van pianist Per Danielsson, prachtig begeleid door de blazers.

Een prachtig album dat op bijzonder wijze dit jubileum markeert, op naar de volgende vijfentwintig jaar!

Beluister hier ‘Trail of the Ancients’ en ‘Within Us (An Invincible Summer)’:

Reacties zijn gesloten.