KUZU – All Your Ghosts in One Corner / Dave Rempis & Avreeayl Ra – Bennu (CD / LP Recensie)

De in Chicago gevestigde saxofonist Dave Rempis brengt op zijn eigen label Aerophonic met grote regelmaat nieuw werk uit, het kwam hier dan ook al vaker aan bod. Deels gaat het daarbij om langer lopende projecten als Ballister, The Dave Rempis Percussion Quartet en KUZU, deels ook om gelegenheidsprojecten en al dan niet eenmalige samenwerkingen. Zo verscheen er onlangs een nieuwe Cd van KUZU, het trio dat Rempis vormt met de gitarist Tashi Dorji en drummer Tyler Damon, genaamd ‘All Your Ghosts in One Corner’ en verschijnt er begin december een LP van het duo Rempis – Avreeayl Ra, met als titel ‘Bennu’.

‘All Your Ghosts in One Corner’ is het vijfde album van KUZU sinds 2018. ‘Hijaisuus’ uit 2018, ‘Lift to Drag’ van een jaar later en het in 2020 verschenen ‘Purple Dark Opal’ kwamen hier reeds voorbij en eerder dit jaar besteedden we aandacht aan ‘The Glass Delusion’. De rode draad in beide recensies was dat dit trio muziek maakt op het scherpst van de snede en niet echt geschikt voor tere zielen. Een draad die het trio hier doortrekt met opnames uit maart 2020, gemaakt tijdens een tour door de VS. Het is Damon die ‘One Fell Swoop’ opent met een frisse, vrij lange solo, op de achtergrond horen we Dorji een enkele noot aanslaan. Dan zet Rempis in op altsax met een prachtig ingetogen melodie. Het slagwerk is inmiddels verschoven naar bijzonder ritmisch en begeleidend. Wat volgt is de driedelige suite ‘Scythe’. Het is gedaan met de rust. Een oeverloze stroom noten blaast Rempis, een techniek die we maar al te goed van hem kennen, Damon begeleid hem met krachtige roffels en Dorji’s gruizige spel zet de zaak verder op scherp. Opvallend is de tweede solo van Damon, aan het begin van het tweede deel van deze suite, rollende patronen, tegen het ritme aanschurkend. Dat ritme doet verderop alsnog zijn intrede, middels opvallend hecht samenspel. En Dorji is op zijn best in het laatste deel van de suite en in het afsluitende stuk van dit album ‘Year of the Rat’. Met name het ritmische spel, in combinatie met Damon in dit laatste stuk is onovertroffen.

‘Bennu’ is een totaal ander album, Zo hectisch als het er bij KUZU aan toe gaat, zo melodieus en intiem klikt dit ‘Bennu’. We beginnen met ‘Persea’ en een opvallend intens en tevens fragiel geblazen solo van Rempis, Ra komt erbij, maar eveneens met een zeer zorgvuldig gedoseerd aantal slagen. Een meesterlijk opgebouwde klankwereld ontvouwt zich die langzaam overgaat, in gang gezet door Ra, in meer ritmische en dynamische patronen. Al blijft ook nu het melodieuze overeind. In ‘Fire and Ash’ is het Ra die begint met abstract ritmische slagwerkpatronen. En wederom is Rempis’ bijdrage iets verderop opvallend melodieus, al neemt gaandeweg de hectiek wel toe. Ook ‘Divisions of Time’ begint met slagwerk, alleen nu krachtiger en sterk ritmisch, terwijl Ra zijn spel vocaal begeleidt. En ook dit derde en laatste stuk, een gehele LP kant beslaand, is weer zeer melodieus en optimaal uitgebalanceerd.

Beluister twee stukken van ‘All Ghosts in One Corner’ op Bandcamp. Beide albums zijn daar ook te koop.

Reacties zijn gesloten.