Vinny Fazzari – Live Life Long (CD Recensie)

VinnyVazzari_LiveLifeLong-690x690Dat Vinny Fazzari jarenlang als producer heeft gewerkt, is goed te horen als je zijn debuutalbum als singer-songwriter ‘Live Life Long’ beluisterd. Samen met een grote hoeveelheid muzikale vrienden heeft hij een hecht doortimmerd album afgeleverd.

Fazzari’s carriere als singer-songwriter komt in 2006 in een stroomversnelling door het winnen van de Los Angeles Music Award voor Best International Solo Artist. In het verlengde hiervan besluit hij een album op te nemen met zijn eigen nummers.

Maar dan wordt zijn moeder ernstig ziek en Fazzari, op dat moment woonachtig in Amsterdam, besluit om terug te gaan naar Californië om voor zijn moeder te kunnen zorgen. In 2011 overlijdt zij, waarna hij in staat is om het album, dat nu in de winkel ligt, alsnog af te maken.

Het meest opvallende op dit album zijn de teksten. Hele verhalen vertelt hij, zoals in zijn hommage aan de stad waar hij lange tijd woonde: Amsterdam. Het is natuurlijk altijd leuk om een buitenlander, in dit geval Fazzari, over deze inderdaad wonderlijke stad te horen: “It’s a lovely place to go and have some fun. When I’m not feeling so good, I’ll pack my bags and travel all the way, all the way to Amsterdam. Once off the plane I hop a train and head into town. I can’t wait to see the beauty of her face.” Nu, als dat niet complimenteus is én hartverwarmend! Fazzari laat zich dan ook kennen als een man zonder kapsones die net als u en ik zijn portie tegenslag in het leven heeft gekregen maar die nog steeds fier overeind staat en probeert van het leven te maken, war er van te maken valt. Hij gelooft in de liefde en zingt dan ook in het titelnummer ‘Live Life Long’: “Can You make me laugh, won’t you make me smile. All the fun seems to have dissappeared. Teach me to walk in truth, how to walk in love. That’s the only thing I want to do.” En ja, hij overtuigt, met zijn doorleefde stem, jankende gitaar en regelrechte passie.

En zijn pastiche op geloven in god: ‘I have seen the light’ is verrukkelijk: “I have seen the light. Mushroom tea took me on a trip. Jesus Christ and me. A total flip yeah. I have seen the light.” En dat vergezeld van een stomende bluesmelodie in het ritme van een rijdende trein, gelardeerd met de bijtende klank van een mondharmonica. En wat te zeggen van deze prachtige zin uit ‘In LA’: ‘Why do we always have to explain ourselves, or move in any direction?” Zijn antwoord is al even mooi: “All I want to do is be free and smell the beauty.”

Bekijk hier de video van ‘I have seen the light”

Ontroerend is ‘It’s A New Beginning’ geschreven voor zijn in 2011 overleden moeder. Hij zingt het ingetogen en met een snik in zijn stem: “If I could only weigh down the hands of time. So I can spend a little more time with you. Well I can remember long ago, how you used to hold my hand in yours, now your gone, evertything’s changed. My love for you will always stay the same.”

Bekijk hier de video van ‘It’s A New Beginning’:

Tot slot nog ‘Somewhere Over The Rainbow’, hier simpelweg ‘Rainbow’ genoemd. Het is met afstand de meest bijzondere cover van deze klassieker. Laid back, swingend en relaxed. Een ode aan het leven.