Love-Songs und U. Schütte – [Spannende Musik] (CD Recensie)

Het is een originele naam die de uit Hamburg afkomstige Manuel Chittka, Sebastian Kokus en Thomas Korf gaven aan hun trio: Love-Songs. Ze bestaan nu een jaar of tien en voor hun nieuwe album, het bij Tapete Records verschenen ‘[Spannende Musik]’ werkten ze samen met Ulf Schütte. Die loopt al wat langer in het wereldje rond, we kennen hem van Datashok, Phantom Horse en Little Whirls. Blijft nog één vraag open: is dit ook echt spannende muziek of tracht dit viertal ons kunstig te verleiden?

Het is in ieder geval muziek in de beste traditie van de elektronische krautrock, zonder daarbij als retro over te komen. In de praktijk betekent dat stuwende ritmes, meeslepende structuren en het vermogen om een soort van trance op te wekken. En ja, dat brengt zeker een aangename soort van spanning met zich mee. Onmiskenbaar spoedt het zich voort in ‘Dumpfes hämmendes Dröhnen’. Mooi elektronisch slagwerk, sterke harmonische patronen, meedeinen gaat als vanzelf. ‘Unregelmässiges Klicken’ is een minder gelukkig gekozen titel, want ook hier kan ik weinig onregelmatigs ontdekken, het ijzersterke ritme neemt je mee op reis of je wilt of niet en daarbij worden exotische oorden allerminst geschuwd. De apparatuur mag dan in Hamburg staan, wat hier klinkt is van alle culturen en tijden.

Love-Songs. Foto: website band

In ‘Ulf & Thomas spielt im Hintergrund’ gaat het er wat rustiger aan toe. Dit is ambient, maar dan wel op hoog niveau en knap dat dit kwartet het ook hier spannend weet te maken. We gaan in ‘Spannungsvolles Rattern’ door waar we gebleven waren. En ook dit stuk geeft je, net als het merendeel van dit album, het gevoel dat je een sjamanistisch ritueel bijwoont, waarin het ook de bedoeling is dat de deelnemers, vaak geholpen door geestverruimende middelen en heftige dansen, in een trance geraken. En is het hier meer de spanning in de fysieke betekenis, ‘Düsteres Wabern’ zou, met die duister trillende klankwolken in een thriller niet misstaan. Tot slot klinken de strakke en opzwepende ritmes van ‘Langgezogener hoher Ton’. Andermaal een stuk dat de titel van dit album recht doet. [Spannende Musik] en die haakjes mogen dan best weg.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.