Bram Stadhouders – Cantata (CD Recensie)

a0251679485_10Gitarist Bram Stadhouders is zich de laatste jaren steeds meer als componist gaan presenteren. Vooral sinds het voltooien van zijn compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival in 2012, waarvoor hij intensief samenwerkte met het Nederlands Kamerkoor, heeft hij de smaak te pakken.
Het resulteert nu in de CD ‘Cantata’ die, zoals de titel ook aangeeft, 5 cantaten bevat. En ondanks dat deze stukken niet religieus van aard zijn, roept het wel degelijk de bekende religieuze cantates in herinnering.

En zo modern als de stukken zijn, Stadhouders laat hier tevens horen zijn klassieken te kennen én te waarderen. Hij kiest dan ook over het algemeen voor een sterk harmonieuze aanpak en zowel in zijn eigen gitaarspel als in de zang van tenor Sebastian Brouwer vinden we elementen uit de spirituele madrigalen uit de Renaissance, de cantates uit de barok en de klassieke gitaartraditie.

‘Existent’ begint met regelmatig en melodieus gitaarspel en heldere welluidende zang van Brouwer, waarbij zoals reeds opgemerkt, een zekere spirituele sfeer doorklinkt. Tot het moment dat er een soort van elektronische storm opsteekt, veroorzaakt door David Hoogerheide – verantwoordelijk voor de elektronica en de synthesizers op deze CD en Stadhouders zelf. Ruw onderbreken zij Brouwers’ zang. Gelukkig keert de rust na deze uitbarsting terug en weerklinkt de pure poëzie wederom, zowel in het ritmische spel van Stadhouders als in de heldere zang van Brouwers.

Bekijk hier fragmenten uit een live registratie:

‘Dirge’ ademt helemaal de sfeer van de opera, inclusief de theatrale effecten en de dramatiek, die hier vooral op conto van Hoogerheide komen. Ook in ‘Ziggurat’ is de inbreng van Hoogerheide van groot belang. Zijn bijdrage geeft de muziek regelmatig een aparte, zelfs wat vervreemdende sfeer. De afwisseling van elektronica en de menselijke stem en zelfs elektronische bewerkingen van die stem getuigen hiervan.
Het begin van ‘Hoketus’ roept de klassieke troubadoursstijl in herinnering. De ritmische zang van Brouwers alsmede het luitachtige gitaarspel van Stadhouders dragen hieraan bij. Het contrast met het space-achige, door de synthesizer veroorzaakte geluid aan het einde kan niet groter zijn en getuigt van Stadhouders’ diversiteit.

Het complete album is te beluisteren op Bandcamp en hier ook te bestellen: