Lend Me Your Underbelly – Clear (CD Recensie)

‘Clear’, het laatste album van Lend Me Your Underbelly, het alias van Christian Berends, slingert hier al geruime tijd rond. En iedere keer komt er weer wat tussen. Maar nu we het over gitaristen hebben, zwevend tussen stijlen, mag hij niet langer blijven liggen. ‘This Room’ was het laatste album dat hier voorbij kwam, net als al die anderen. En dat is het leuke van een musicus volgen, je maakt de ontwikkelingen mee en dus was ik ook weer benieuwd naar dit ‘Clear’.

Vier stukken, waarvan er één tegen het half uur aantikt, allen titelloos, louter aangeduid met een datum en allen geïmproviseerd. En nu eens niet alleen met gitaar en stem, maar ook met een contrabas. En dus geheel anders dan de laatste albums, die meer richting singer-songwriter bewogen. We beginnen vrij ingetogen met ‘07.01.2021.12.21’, rustiek getokkel, een repetitief, enigszins bedwelmend patroon, passend bij het lege landschap van Hogeveen en omgeving, waar Berends tegenwoordig woont. Ik zie hem zo voor me, binnen op een krukje, terwijl buiten de wind om het huis giert. De opnames voor
‘07.09.2020.18.44’ maakt hij volgens mij nog buiten, het is het ritme van de natuur dat we hier horen, de natuur die zich bevindt op de rand van de zomer en de herfst. Na deze twee relatief korte stukken volgt ‘13.01.2021.20.36’ dat bijna een half uur in beslag neemt. Een al even ingetogen, maar wel experimenteler en heerlijk kaal muzikaal klanklandschap ontvouwt zich hier, dat gaandeweg steeds abstracter wordt. Na een minuut of tien duikt die contrabas op, waarmee Lend Me Your Underbelly een stemmig repetitief patroon creëert, ter ondersteuning van zijn gitaarspel, het zorgt direct voor meer diepgang in de muziek. En helemaal aan het einde komt die contrabas nog een keer terug met een mooi ritmisch motief. Het laatste stuk van dit album, ‘07.01.2021.14.20′, nam Lend Me Your Underbelly op dezelfde datum op als het eerste stuk. Het is al even boeiend als de overige drie stukken en al even ingetogen. Mooi hoe hier de galm de improvisatie kleurt.

Foto: Christan Berends Facebook

Berends is meer en meer ook beeldend kunstenaar. Hij maakt schilderijen, maar ontwerpt ook altijd de kunst voor zijn eigen Cd’s, soms door de plastic doosjes te beschilderen, wat ieder album uniek maakt, soms ook door te werken met handgemaakte kartonnen doosjes, waarvan ik het unieke nummer negen in huis heb. Stemmig zwart-wit, met daarin een gedrukt boekje, waarop het kunstwerk prijkt dat u hierboven ziet en dat verder de nodige reproducties bevat van abstracte schilderijen en de teksten die we horen tijdens deze improvisaties. Zie ook hier. Dus koop vooral de Cd’s – sowieso altijd beter – en neem geen genoegen met de downloads, u krijgt er telkens een kunstwerk bij cadeau.

‘Clear’ is te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop:

Reacties zijn gesloten.