Ryley Walker – The Bootleg (Download Recensie)

Ryley Walker speelt dinsdag 16 september op Incubate (zie de pagina met festival info). Ter voorbereiding luisterde ik ‘The Bootleg’. Een liveconcert opgenomen in Galerie Rademann in Schwarzenberg (D) van 15 oktober 2013. Zie hieronder voor een fragment uit dit concert:


Ryley Walker is een troubadour in de ware zin van het woord. Hij zingt zijn, deels zelfgeschreven, liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar op een ongecompliceerde bijna klassieke manier. Het is alles behalve hemelbestormend maar mooi, mooi op een niet nadrukkelijke wijze. Ingetogen, met veel oog voor details. Maar ook met een instrumentaal stuk als ‘Tanglewood Spaces’ weet hij goed raad. Ook hier weer die ingetogen, ietwat dromerige stijl van spelen, maar tegelijkertijd valt op dat Walker zijn gitaar perfect beheerst. Het klinkt allemaal in eerste instantie weinig opzienbarend maar dat is nu net het verraderlijke. Je moet immers bijzonder goed kunnen spelen om iets eenvoudig te laten klinken. 

a0380690692_2

Kortom, Walker maakt muziek die we eigenlijk al heel vaak voorbij hebben horen komen, hij grijpt duidelijk terug naar de psychedelische folk van de jaren 60, 70. Bijvoorbeeld door een nummer als ‘If I were a carpenter’ van Tim Hardin, geschreven in 1968, te coveren. En toch, als je het nummer luistert klinkt het als nieuw. Vernieuwend is het dus allemaal niet. Dat het je dan toch raakt komt doordat het echt is. Geen franje, geen poespas. Gewoon een man met een gitaar die liedjes zingt waar hij in gelooft en dat weet over te brengen. Rustig, beheerst, maar met overtuigingskracht. Kom daar maar eens om in onze jachtige tijden.
Het is kortom muziek die je raakt in je ziel. En als dat zo is dan maakt het niet meer uit of het nu wel of niet vernieuwend is.

Luister hier direct naar het album via Bandcamp.


Intussen is zijn officiële debuut ook uit: ‘All Kinds of You’ en te koop bij de platenmaatschappij.