Peter Tiehuis T5 – Heart in Mind (CD Recensie)

De gitarist Peter Tiehuis heeft in de afgelopen decennia een behoorlijke staat van dienst opgebouwd in uiteenlopende groepen en orkesten als The Skymasters, Peter Herbolzheimers Rhythm Combination and Brass, Batida, Till Brönner’s ‘Ballad Joint’, The Wolfgang Haffner Band, The Chris Hinze Combination en Het Metropole Orkest. En natuurlijk zijn er zijn eigen projecten zoals T5, dat hij vormt met pianist Karel Boehlee, bassist Theo de Jong, drummer Jasper van Hulten en percussionist Martin Verdonk. Onlangs verscheen bij ZenneZ Records ‘Heart in Mind’.

We zijn met opener ‘Boost the Beat’, een stuk van Boehlee, direct bij de les, stomende funk, een flinke teug blues, een beetje rock en lekker smeuïg gitaarspel van Tiehuis, kortom een lekker stevige binnenkomer. Natuurlijk is het titelstuk, Tierhuis’ ‘Heart in Mind’ een ballade, met intiem, maar ook intens gitaarspel. In ‘Partido Nuevo’ gaat het tempo weer omhoog, een krachtige solo van Boehlee zet de toon, maar hier moeten we zeker ook het slagwerk benoemen, door te werken met drums en percussie krijgt het ritme, hier ook nog eens opvallend Zuid Amerikaans, meer dan voldoende ruimte. ‘Lose Myself’ met een mooie solo op synthesizer past ook geheel in dit patroon. In ‘To T Or Not To T’ mag het tempo dan weer wat naar beneden. Een mooie blues, met wederom heerlijk krachtig gitaarspel.

T5, met van links naar rechts: Karel Boehlee, Peter Tiehuis, Theo de Jong, Martin Verdonk en Jasper van Hulten. Foto: website Tiehuis

‘First Proof’ is de perfecte rock, krachtig gitaarspel, opzwepend slagwerk, mooie jaren ’80 synthesizerklanken en een pompende bas van De Jong, de enige van dit kwintet die nog niet aan bod kwam. Na het wederom Zuid Amerikaanse getinte ‘Poccibonzi’ zit weer een bijzonder aantrekkelijke blues, ‘Mousoleum’. Ook hier weer mooi intiem en meeslepend spel van Tiehuis, ingebed in een smaakvol arrangement. Weer tamelijk ruige, tegen symfonisch aan schurkende jazz rock in ‘3 Planets’ en opruiende blues in de afsluiter ‘Everything Must Go’, nog één keer fel gespeelde noten op een zompig ritme. Een heerlijk album.

Reacties zijn gesloten.