Nabou – You Know (CD Recensie)

De Belgische tromboniste Nabou Claerhout is aan een opmars bezig. Sterker nog: ze is een ware sensatie. Ik was dan ook bijzonder benieuwd naar haar debuut, ‘You Know’, dat ze onlangs uitbracht via Outhere en waarop we haar horen met gitarist Roeland Celis, bassiste Trui Amerlinck en drummer Mathias Vercammen. Waar is die roem op gebaseerd? En vooral is die terecht?

Vrouwelijke trombonisten zijn er niet zo veel, ze zijn op één hand te tellen. Alleen al dat gegeven maakt Claerhout dus bijzonder, maar vanzelfsprekend is dat niet genoeg. Blijft staan dat het apart is dat een meisje van negen juist naar dit instrument grijpt. Claerhout studeerde in 2018 af, aan Codarts in Rotterdam. Pril dus nog, vandaar dat ze over het album zegt: “If you were to ask me what this album is to me, I would say that it’s a snapshot – a snapshot of a time during which I’ve been trying to find a balance between life as a student and the time that I have always described as “Later, when I’ve grown up”. Al te bescheiden wat mij betreft. Middels de acht stukken op dit album, ook nog eens allemaal eigen composities, laat ze horen verder te zijn dan ze wellicht zelf denkt.

Van rechts naar inks: Trui Amerlinck, Mathias Vercammen, Nabou Claerhout en Roeland Celis.

Direct al in opener ‘Black Light’ weet ze met haar ongemeen spannende lijnen de luisteraar mee te slepen. En begint het allemaal nog redelijk kalm, al snel geraken we in een stroomversnelling, waar Celis overigens duchtig aan mee helpt. De trombone staat overigens niet in eerste instantie bekend als het solo instrument bij uitstek. Het titelstuk ‘You Know’ laat echter horen dat dit volstrekt onterecht is. Een prachtige melodie blaast Claerhout hier. Ook ‘Chill’ blijkt een bijzonder melodieus stuk, al valt hier ook het ritme op, overigens net als in ‘K.I.P.’ Het zijn stukken waarin Celis het uitstekende ritmetandem Amerlinck – Vercammen ondersteunt. En dan klinkt het prachtige, uit twee delen bestaande ‘In the House of F.’, waarbij vooral dat apart staande ‘Intro’ opvalt. Met wat extra effecten creëert Claerhout hier een prachtig klanklandschap. In het tweede deel krijgt het ritme, een echt jazz ritme, weer een plek en neemt  zeker ook Celis alle ruimte om te excelleren. Op dat intro van ‘In the House of F’ na staat er slechts één ballade op dit album, ‘Will We Remember You”, maar dat is dan ook wel direct een bijzonder meeslepend en spannend stuk.

Na beluistering kunnen we maar één conclusie trekken: de opwinding rondom Nabou Claerhout is volstrekt terecht, van deze dame gaan we nog veel horen.

Bekijk hier de originele video van ‘You Know’:

Reacties zijn gesloten.