XFnX – ex nihilo (CD Recensie)

Binnen de wereld van de (experimentele) elektronica werken veel musici onder één of meerdere aliassen. Met wat zoeken ben je er meestal echter vrij snel achter wie erachter zit. Zo ook met XFnX. Zijn Facebookpagina brengt ons bij de Franse musicus Chris Teissier. Daar leren we ook dat de man ook zanger, gitarist, bassist, tekstschrijver en componist is en dat hij in het verleden lid was van Martin Dupont en Fahrenheit 451/Esthetic Suicide. Maar nu dus XFnX, met als laatste wapenfeit het album dat bij Attenuation Circuit verscheen, ‘ex nihilo’.

En die komt tot ons in vier stukken, ‘Alchemical’ in drie delen en ‘Losing Shelter (abridged)’. Het zijn alle twee improvisaties: “one shot takes, no overdubs, all impros”. ‘Losing Shelter (abridged) dan waarschijnlijk opgenomen tijdens de ‘Loosing Shelter Tour’ (sic) en ‘Alchemical’ tijdens de ‘Alchemical Mystery Tour’. Wat betekent dat de muziek stamt uit 2018, respectievelijk 2019.

‘Alchemical’ maakt duidelijk dat we XFnX moeten zoeken in de meer ritmische hoek van de experimentele elektronica. Het leent tegen dance en techno aan, maar gaat qua creativiteit wel een stap verder. Waar de commerciële variant van dit soort muziek nogal eens lijdt aan vergaande vormen van saaiheid, het is tenslotte gebruiksmuziek, weet Teissier dat hier te voorkomen. En dat terwijl hier nog steeds wel op te dansen valt, althans een deel van de tijd. Dat de man ons zo weet te vermaken komt voor een belangrijk deel door de bijzonder ongepolijste, machinale klanken waar hij zijn ritmes mee opbouwt. ‘Schoonheid’ is een begrip dat in het woordenboek van XFnX gelukkig niet voorkomt. En in de drie delen bouwt hij de spanning gestaag op. Gaat het er in het eerste deel nog redelijk beheerst aan toe, in het tweede rukt hij op met zwaarder geschut en neemt zijn geluidswereld overrompelende vormen aan. Tegen het einde lijkt het wel alsof er een alarm op tilt geslagen is. Het derde deel klinkt aanvankelijk iets gepolijster, dansbaarder, maar daar blijft verderop niet veel van over. Ook hier betoont XFnX zich weer een specialist in bijzondere geluiden.

Foto’s van de man kan ik niet vinden, daarom maar deze mooie achterkant van de Cd.

‘Losing Shelter (abriged)’ is niet wezenlijk anders. Ook hier bouwt XFnX al vrij snel een stevige ritmische structuur, alleen dit keer nog een slag dwarser dan in ‘Alchemical’. Dansen lijkt mij hier, al ben ik allesbehalve een kenner, vrij lastig. Teissiers achtergrond als gitarist horen we hier overigens ook goed terug, soms neigt dit stuk dan ook meer naar rock, dan naar dance. Heftige, prachtig ongepolijste klanken produceert de man hier, machinaal geweld, doelgerichte mokerslagen. In ruim elf minuten worden we vakkundig murw gebeukt. Met dank aan Attenuation Circuit voor het uitbrengen voor dit allerminst alledaagse album.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.