Warpaint – Radiate Like This (CD Recensie)

Toen Warpaint in 2008 voor het eerst van zich liet horen, was een popgroep volledig bestaand uit vrouwelijke musici nog een redelijke uitzondering, dat is inmiddels wel wat veranderd al blijft de verhouding nog steeds scheef. Het ging de dames goed tot 2016, het jaar waarin ‘Heads Up’ verscheen. De vier leden namen aansluitend pauze en besloten elders ervaring op te gaan doen. Het in mei dit jaar bij Vrigin Records verschenen ‘Radiate Like This’ laat horen dat dit een goede keuze is geweest, de muziek klinkt beter dan ooit.

De muziek is vooral bijzonder rijk aan klank en verveelt geen moment. Opener ‘Champion’ staat direct als een huis, met een doeltreffende mix aan rock, dance, noise en meerstemmige zang. ‘Hips’ sluit hier met zijn dwingende, onstuimige ritme prachtig op aan. ‘Hard to Tell You’ is de eerste ballade. En ook hier valt de krachtige zang weer op, de sterke bijpassende instrumentatie en de wijze waarop die twee volledig in elkaar opgaan, elkaar versterken tot een spannend geheel. Maar ook de tekst is bijzonder de moeite waard, vooral dat eerste couplet:
“Well I just don’t know where to start
Will this heart of mine always be so restless?
I made mistakes when I was young
That hold me back
I wanna shake off all the rules
I know that I made them
I know that I put them on you”.

Warpaint. Foto: Happy Mag

Gaandeweg valt op dat Warpaint een meester is in het opbouwen van spanning binnen hun stukken. Mede door de zang gaat dit regelmatig gepaard met een enigszins mystieke, dromerige inslag, bijvoorbeeld in ‘Like Sweetness’, met deze prachtige strofe:
“Honey, you are like,
Ooh bringing honey from heaven
Darling, you are so, ooh ooh
Like sweetness”.
Het maakt dat dit bijzonder geslaagde album vol staat met boeiende luisterliedjes, meestal in een redelijk laag tempo. Echte knallers bevat deze plaat niet en voor muzikaal geweld moeten we toch echt elders zijn, maar daar staat dus zoals gezegd veel tegenover. Een album vol liedjes over de liefde in al zijn facetten. En ja, daar hoort ook het afscheid nemen bij, of in ieder geval er rekening mee houden dat dat kan gebeuren. Zoals het zo mooi verwoord wordt in afsluiter ‘Send Nudes’:
“You can ride the train to heaven alone
If you decide to leave, I’ll let you go
But still our love grows wild like a vine
Morning loving and loving into the night
All through the night”.

Bekijk hier een recent optreden van Warpaint ‘From the Basement’, met onder andere stukken van dit album: