Susie Ibarra & Tashi Dorji – Master of Time (LP Recensie)

Nog één keer sta ik stil bij de musici die optraden tijdens het laatste door Sound in Motion georganiseerde Summer Bummer Festival. Dit keer naar aanleiding van het prachtige solo optreden van gitarist Tashi Dorji. Recent maakte hij met percussioniste Susie Ibarra het bijzonder fascinerende, bij Astral Spirits verschenen, ‘Master of Time’. Het album bevat de registratie van een concert, in april 2019, in het kader van de tentoonstelling ‘Bardo Now, The Second Buddha: Master of Time’ in het Tang Teaching Museum, gevestigd in Saratoga Springs, New York.

Dorji komt uit Bhutan en is dus meer dan vertrouwt met het Boeddhisme en de wortels van Ibarra liggen eveneens in het Verre Oosten. De percussie in het lange eerste stuk, ‘Confluence’, brengt ons direct in de sfeer. Het heeft iets van een ritueel, zoals met name Ibarra ons hier met haar uitgebreide collectie gongs, schalen en andere vormen van percussie uit metaal, vergast op een zeer gevarieerde klankwereld. Daartussen horen we Dorji met bescheiden maar doeltreffende bewegingen. Klinkt de muziek op sommige momenten redelijk meditatief, op andere momenten en dat is zeker het geval aan het eind van dit ‘Confluence’ is de sfeer veel dynamischer. Zeer meditatief klinkt dan weer het slagwerk in het titelstuk ‘Moments of Time’, dat in tegenstelling tot de twee lange stukken ‘Confluence’ en ‘The Way of the Clouds’ niet op de LP staat. Iets dat ook geldt voor ‘Mist of Light’. Deze stukken zijn alleen als download verkrijgbaar.

Susie Ibarra en Tashi Dorji. Foto: Jake Landau

In het ritmische ‘The Way of the Clouds’ is het allereerst Dorji die de toon zet en langzaam het meeslepende ritme vorm geeft, als Ibarra er met haar metalen percussie bij aansluit ontstaat een bijna dansbare ritmische structuur. Tegen de helft slaat tijdelijk de sfeer om en krijgen meditatieve klanken de overhand, op prachtige wijze vermengen de klanken van de percussie en de gitaar zich hier met elkaar. Tot ook nu de spanning geleidelijk weer oploopt, Ibarra het ritme zoekt en Dorji met bijzondere kunstgrepen een vrij desolate sfeer creëert. Helemaal aan het einde zoeken de twee nogmaals de stilte, een frase die overloopt in het al even verstilde begin van ‘Mist of Light’, een vederlicht klanklandschap. Ook hier loopt de spanning verderop echter weer op, een dwingend ritmisch patroon en al even krachtig gitaarspel.

Het album is te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop: