Aidan Baker – Hypnotannenbaumdronefuzz (Download Recensie)

Mijn eerste kennismaking met de Canadese musicus Aidan Baker dateert van enige maanden terug. Hij was één van de artiesten op het Antwerp Ambient Festival 2014 in Cultureel Centrum De Luchtbal (De volgende editie is op 9 mei 2015, zie de Concertagenda voor meer informatie). Daar speelde hij een soloset onder zijn eigen naam. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt want Aidan Baker gaat vele samenwerkingsverbanden aan en brengt met zijn medemuzikanten een constante stroom van nieuw werk uit. ARC, Nadja, Whisper Room, Caudel, overal speelt Aidan Baker een grote rol in. Veel van zijn muziek is overigens legaal via diverse kanalen op internet te beluisteren en te downloaden. Aidan Baker aan het werk tijdens een concert in Casa del poplo in Montreal op 14 juni 2008.

Op een pas uitgekomen uitgave met de wonderlijke naam Hypnotannenbaumdronefuzz speelt hij echter solo. En solo is dan zijn basgitaar, die hij vaak bespeelt met een strijkstok, met aanvulling van electronica. De digitale uitgave, te downloaden via Bandcamp bevat 3 nummers in elkaar overlopend, van in totaal ruim 41 minuten.


Het zijn lang uitgesponnen stukken in een stijl die we als Ambient aanduiden. Op deze uitgave leidt dit tot dromerige, meditatieve, soms ietwat melancholieke muziek. De bas zorgt daarbij voor de onderliggende drone waar Baker met zijn electronica op soleert. Het gebruik van melodie is daarbij minimaal, het zijn meer klanksculpturen die Baker tevoorschijn tovert. Al met al een interessante uitgave deze Hypnotannenbaumdronefuzz. Goede muziek voor de komende koude en natte herfst- en winteravonden. Aidan Baker is artist in residence tijdens Incubate en treedt naast solo ook op met Nadja en Caudel. Verder speelt hij voor het festival samen met Uochi Toki en Thisquietarmy.