Dirk Serries – The Rapture of Seclusion / Phenomenology of Mind (Download Recensie)

Een groot deel van vorig jaar zaten we nog thuis, opgehokt vanwege een virus. Je besteedt je tijd dan zo goed mogelijk. En als optreden niet gaat, dan pak je thuis je gitaar en je effectpedalen, althans als je Dirk Serries heet, ieder het zijne. Onlangs bracht hij twee solo sessies uit, via Bandcamp als download: ‘The Rapture of Seclusion’, opgenomen in maart vorig jaar, midden in de lockdown en ‘Phenomenology of the Mind’, opgenomen in augustus.

Twee sessies waarin Serries qua muziek teruggaat naar het begin, naar de aloude klanknevels, met een vleugje duisternis. Noem het ambient, dark ambient, het is allemaal prima. In ieder geval een metier waarin Serries ooit een aardige positie opbouwde, voordat hij andere muziekstijlen interessant begon te vinden, zijn horizon wilde verbreden en uitkwam bij de aan free jazz verwante vrije improvisatie, een kant die hier de komende dagen nog uitgebreid aan bod komt. Dat daardoor oude fans afhaakten, nam hij op de koop toe. Maar voor Serries is het gelukkig nooit of of en waarom ook. Want dat kleuren met grijstinten blijkt hij nog altijd uitstekend te beheersen. En ja, natuurlijk heeft die muziek een zekere voorspelbaarheid en is de bandbreedte niet bepaald ruim, maar dat maakt het zeker niet saai. Ook hier schuilt het geheim weer in de details, in de schakeringen binnen dat grijs. Ach, die foto die Serries voor de hoes van ‘The Rapture of Seclusion’ gebruikte, voor de verandering eens niet van partner in crime Martina Verhoeven, maar van hemzelf, zegt wat dat betreft al genoeg.

Bestaat ‘The Rapture of Seclusion’ uit vier min of meer op zichzelf staande delen, ‘Phenomenology of Mind’ is één lang stuk van bijna veertig minuten. En direct al in de eerste minuten worden we wat meer kleuring, wat meer afwisseling gewaar. Heeft het met de tijd van het jaar te maken? Augustus inmiddels, of is dat te simpel geredeneerd? De foto, wederom van Serries zelf, brengt mij in ieder geval eveneens in wat andere sferen. Krijg ik bij ‘The Rapture of Seclusion’ associaties met duistere nevels, hier heb ik het gevoel dat ik op een zomerdag in een zweefvliegtuigje over het landschap vlieg, genietend van een prachtig uitzicht.

Beide albums zijn te beluisteren en te koop via Bandcamp: