José Lencastre – Inner Voices / José Lencastre – Common Ground / João Lencastre – Safe in Your Own World (CD Recensie)

Vandaag aandacht voor rietblazer José en drummer João Lencastre. José bracht het solo album ‘Inner Voices’ uit bij Burning Ambulance en met zijn groep Common Ground, waarin we verder violist Carlos Zíngaro, pianiste Clara Lai, bassist Gonçalo Almeida en drummer João Sousa aantreffen, realiseerde hij een titelloos debuut bij Phonogram Unit. Daar verscheen ook ‘Safe in Your Own World’, waarop we João Lencastre horen met pianist Leo Genovese, bassist Drew Gress en gitarist Pedro Branco.

‘Inner Voices’ bevat tien stukken en aangezien het een solo album is verwacht je dan dat je slechts één saxofoon hoort. Bij dit album is dit anders. In de eerste acht stukken bespeeld José zowel de altsax als de tenorsax en zijn de diverse partijen later bij elkaar gevoegd en ook nog eens aangevuld met elektronica. Je hebt dus op geen enkele wijze echt het gevoel dat je met een solo album van doen hebt, al is dat wel zo. Het levert overigens wel prachtige stukken op, waarin op mooie wijze de diverse klanken met elkaar worden vermengt tot sterk ritmische, stromende stukken. Bijzonder zijn ‘Medicina’ en vooral ‘Whale Talk’, waarin we José horen met een altsax en een analoge synthesizer en je inderdaad het gevoel krijgt dat je naar walvisgeluiden zit te luisteren.

“Common ground explores new sonic possibilities in a quintet format”, zo staat te lezen op de Bandcamp pagina en verder: “there is dialogue and interaction in a searching mode, as the musicians are looking to find unity in language and sound within their different approaches and backgrounds”. Opener ‘Revolutionary Periods’ leert dat het vooral bij dat zoekproces blijft, zoals het in een echt muzikaal onderzoeksproject betaamt, leidt het niet tot melodievorming, nog tot ritme. Overigens zou dat ook niet passen bij de titel. Dat gebeurt ook niet in ‘Unbroken Flow’, dat volgens mij eigenlijk beter ‘Broken Flow’ had kunnen heten, maar de musici komen hier wel dichter bij elkaar, er is met andere woorden wat meer sprake van structuur. En wat op ‘Inner Voices’ opvalt, horen we hier ook weer, de lekker pittige wijze van blazen van José, met een duidelijke voorliefde voor staccato klanken. Maar hij klinkt ook groots in het ingetogen ‘Nature of Reality’, waar de grenzen met de stilte worden afgetast. In het titelstuk ‘Common Ground’ valt het duet op van Almeida met Zingaro, een verstild klanklandschap.

Met Genovese, Gress en Branco heeft João natuurlijk een meer dan perfect kwartet bij elkaar gehaald. Beluister het titelstuk ‘Safe in Your Own World’ en u hoort het meer dan fascinerende spel van Genovese. Prachtig is ook het onstuimig abstracte ‘One’, met een prachtige bijdrage in van Branco, een gitaar die klinkt als een flipperkast. En over prachtig pianospel gesproken, beluister vooral via Bandcamp ‘Two’ en geniet van de prachtige wijze waarop Genovese hier zijn spel doseert. Prachtig is ook het explosieve ‘Slip & Counter’ met heerlijk dwars spel van Branco, maar ook een heerlijke groove van João en Gress en het bijzonder abstracte ´Four´, waarin de samenwerking danig op de proef wordt gesteld. Tot slot klinkt het bijzonder ingetogen ‘Flow’, met wederom prachtig pianospel van Genovese.

De drie albums zijn (deels) te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop: