Manuel Mota & David Grubbs – Na Margem Sul / Loren Connors & Sergio Sorrentino – Shadow (CD Recensie)

Na een fors aantal solo albums vandaag twee albums van duo’s. Manuel Mota, die hier recent voorbij kwam met vier solo albums, maakte met David Grubbs ‘Na Margem Sul’ voor Room40 en bij Suoni Possibili verscheen ‘Shadow’ van Loren Connors en Sergio Sorrentino.’ Bijzonder is dat het in beide gevallen de eerste keer was dat deze gitaristen met elkaar samenwerkten. En vonden de opnames voor ‘Na Margem Sul’ plaats in een Portugese bibliotheek, die voor ‘Shadow’ gebeurden tijdens een zoom sessie.

‘Na Margem Sul’ is een langgerekte klankwolk van ruim een half uur, veroorzaakt door twee elektrische gitaren. Slechts heel geleidelijk ontstaat er iets van structuur, met de nadruk op ‘iets’. Wat overheerst is die klankwolk, een vrij duistere overigens, mede veroorzaakt door de vervorming in het spel van deze twee gitaristen en dat levert een sterke spanning op. Pas halverwege beweegt de muziek zich richting wat meer melodie, al blijft dat ook nu heel beperkt en blijft sfeer, prachtig verbeeld in de foto van de hoes,  voorop staan. Muziek kortom die nergens heen wil, geen verhaal vertelt, maar ons als luisteraars gewoon een half uur aangenaam verpoost, met andere woorden: de ideale muziek voor een tweede kerstdag.

‘Shadow’ en ‘Na Margem Sul’ vertonen opvallende overeenkomsten, ook in ‘Shadow’ speelt klank namelijk een allesbepalende rol. Verschil is wel dat reeds in het vrij korte eerste deel we al snel richting rock-achtige klanken bewegen en dat het tweede, vrij lange deel iets meer melodieuze bewegingen kent, al blijft dit ook hier redelijk beperkt. Die vrij helderde aanslagen contrasteren echter wel mooi met de vrij duistere klankwolken op de achtergrond, die inderdaad de werking hebben van een schaduw. Het leidt zoals gezegd nergens tot een echte melodie, het blijft er soms omheen cirkelen, maar juist die combinatie maakt de muziek wel bijzonder spannend, soms zelfs met een spookachtige opdringerigheid.

Beide albums zijn te beluisteren via Bandcamp en zijn daar ook te koop: