The Rhythm Junks – It takes a While (CD Recensie)

The-Rhythm-JunksBas, drums en mondharmonica. Het zijn deze drie instrumenten, naast de menselijke stem, waar het geluid van The Rhythm Junks primair op gebaseerd is. De associatie met zompige blues is dan snel gemaakt en met de muziek van die onsterfelijke Belg, Toots Thielemans. Dat je met deze combinatie van instrumenten echter ook hele andere dingen kunt doen, bewijzen deze drie heren. Jasper Houtekiet, Tony Gyselinck en Steven de Bruyn hebben met ‘It takes a While’ een melodieus rockalbum uitgebracht waar het speelplezier vanaf spat.

En dat komt ook, eerlijk is eerlijk, omdat de drie heren naast het standaard instrumentarium incidenteel ook wat andere instrumenten aan het totaal hebben toegevoegd. Zo klinkt ‘Why would I worry’, door de toevoeging van een synthesizer, als afkomstig van outher space, met een bijpassend dansbaar ritme in slow tempo. Ook het titelnummer ‘It takes a While’ kent een aantrekkelijk slepend ritme, relaxed en intens.

Bekijk hier een live optreden van ‘It takes a While’:

Getrouw aan de naam van dit trio is de enige constante in de nummers precies dat, het ritme. Soms fel en onstuimig, soms slepend en modderig, maar het is altijd een constante. Strak geslagen door Gyselinck, pompend geplukt door Houtekiet en voorzien van een zompige groove door De Bruyn. Dat de heren daarbij regelmatig een zekere wrange humor uitstralen is dan nog mooi meegenomen. Zo is ‘Shopping again’ een hommage aan het uitgeven van geld:
“We like to shop around the clock
Are we shopping
Shopping for shoes,
shopping for love
shopping to be loved.”

En winter bones:
“I feel the winter in my bones
Cold, cold, cold
waiting for some sun.”

En in het eerder genoemde ‘Why would I worry” benoemt de zanger redelijk absurde gebeurtenissen en sluit telkens af met de constatering: “Why would I worry?” Ja waarom eigenlijk? Zeker dit in ogenschouw nemende:
“Things get better everyday
Things get better almost everyday.”

Tja, het enige waar we ons dan nog zorgen om moeten maken is dat die Cd nu toch echt is afgelopen. Nou dan maar weer gewoon opnieuw aanzetten.

Bekijk hier de videoclip van ‘Why would I worry”: