Condor Gruppe – Frog Bog / A Tribute to Moondog (LP Recensie)

a1159898325_10Na ‘Latituds del Cavall’ uit 2014 ligt er inmiddels een nieuwe LP van het Belgische Condor Gruppe, ‘Frog Bog’. En een ode aan Moondog, oftewel Louis Thomas Hardin, de blinde componist, muzikant en instrumentenbouwer met een zeer gewaardeerde status binnen de avant-garde. Een muzikant met een veelbewogen geschiedenis en lang een miskend genie die zijn brood moest verdienen als straatmuzikant in New York.

De stijl van Moondog past goed bij die van Condor Gruppe zo leert een vergelijking al snel. Beiden maken gebruik van repeterende patronen en beiden hanteren een redelijk theatrale aanpak waarin een bonte mengeling van invloeden samenkomt: filmmuziek, klassiek, jazz en rock. Zo lijkt het wel of Condor Gruppe in het titelnummer ‘Frog Bog’, één van de composities van Moondog op dit album, verder gaat waar het met ‘Latituds del Cavall’ is gebleven. Alleen overheerst nu de trompet in plaats van de gitaar. De band bereikt hier, en niet alleen hier, een perfecte synthese tussen de muziek van Moondog en het eigen typische Condor Gruppe geluid. ‘Vinking I’ waarvan de titel verwijst naar de uitmonstering van Moondog in zijn tijd als straatmuzikant in New York, waarbij hij meestal als Viking verkleed ging, klinkt opvallend relaxed. Mede dankzij het spannende gitaargeluid dat ook dit album weer kenmerkt en dat eveneens associaties geeft met het werk van Ennio Morricone en de spaghetti westerns. Dat is helemaal het geval met de zang in ‘Chant’. Dat de titel eveneens raakt aan boeddhistische gezangen is evident. Gemeen hebben ze het repeterend meditatieve karakter dat overigens ook het oeuvre van Moondog kenmerkte.

Verwijst ‘Bird’s Lament’ naar Charlie Parker? Parker had veel waardering voor de muziek van Moondog, dus het zou zo maar kunnen. Feit is in ieder geval dat dit het meest jazzy nummer is op de LP. Rustig op je stoel blijven zitten, behoort hier eenvoudigweg niet tot de mogelijkheden. Absoluut hoogtepunt is het lange, deinende en transcendente ‘Single Foot’. Condor Gruppe sleept je in dit nummer mee op een eindeloze, psychedelische trip. Perfect aansluitend bij het oeuvre van Moondog, als onderdeel van een verrassend en zeer bijzondere ode aan deze bijzonder interessante muzikant en componist.

Beluister en koop het album via Bandcamp: