Yannis Kyriakides – Lunch Music (CD Recensie)

a3330563150_10Componist Yannis Kyriakides schreef zijn stuk ‘Lunch Music’ oorspronkelijk als dans / muziektheaterstuk voor Club Guy and Roni (Guy Weizman en Roni Haver), Slagwerk Den Haag en productiehuis Silbersee. Het stuk ging op 24 oktober 2013 in première en is nu ook als album uitgebracht bij Unsounds, zowel als Cd als in de vorm van een download. De titel van het stuk heeft niets te maken met ons middageten maar verwijst naar de belangrijkste inspiratiebron voor het stuk, het boek ‘Naked Lunch’ van William S. Burroughs uit 1959.

Wat dit album zo verrassend maakt, is de wel heel originele wijze waarop Kyriakides die invloed van Burroughs in dit stuk verwerkt. Voor de hand liggend was geweest dat hij enkele teksten uit ‘Naked Lunch’ op muziek zou zetten om te laten zingen door de vocalisten van Silbersee. Maar dan kent u Kyriakides nog niet. Hij gaat op geheel eigen wijze het erfgoed van Burroughs te lijf. Om te beginnen kiest Kyriakides niet voor complete tekstfragmenten. In tegendeel hij brengt de tekst terug tot losse woorden en schikt die woorden vervolgens volgens onorthodoxe normen opnieuw. Niet naar betekenis en context maar naar frequentie – van meest gebruikt naar minst gebruikt. En die woorden laat Kyriakides zowel horen middels samples van Burroughs stem als in de vorm van gezongen tekst door de vocalisten van Silbersee. De tien hoofdstukken worden zo omgevormd tot tien losse nummers die samen het complete stuk ‘Lunch Music’ vormen. De verhalende samenhang ontbreekt daardoor natuurlijk volledig en leidt tot een zekere mate van vervreemding. Doordat er letterlijk geen touw aan vast te knopen is, wordt bij jou als luisteraar je eigen fantasie geprikkeld en ga je je eigen verhaal creëren.

Kyriakides versterkt dat effect nog verder door naast vervreemding in de tekst ook nog eens vervreemding in de muziek te gebruiken. Opvallend vaak bestaat die uit ruis, storing, het geluid van een oude LP die in de groef blijft hangen en andere in eerste instantie niet als muzikaal te definiëren geluiden. Daarnaast gooit de componist fragmenten van populaire liedjes uit de jaren ’50, de tijd waaruit ‘Naked Lunch’ stamt in de strijd. Wat het allemaal nog opzienbarender maakt. Zo horen we in ‘Gut Thoughts’ een uitgebreid fragment uit ‘Green Fields’ van The Brother Four waarin de weeïg romantische zang van de broers prachtig samenvalt met de voor Silbersee gecomponeerde ’teksten’ van Kyriakides.

Het gaat Kyriakides op dit album duidelijk veel meer om de sfeer dan om het eigenlijke verhaal. En dat doet hij bijzonder knap. Want je weet weliswaar dat zo’n nummer echt helemaal nergens over gaat, maar je hoort iets heel anders. ‘Shakin’ is een oud blues nummer dat gaat over de tragiek van de liefde en ‘Speed Days’ refereert aan de dansvloer door het spannende ritme van slagwerk, elektronica en zang.

Het album is te beluisteren via Bandcamp:

Dit album is ook te koop via online shop Underbelly.

knipsel