Roest – Roest (EP Recensie)

a3832553923_10‘Rust roest’ zegt een bekende uitdrukking. Dat mag zo zijn, het omgekeerde gaat in ieder geval niet op. Want het nieuwe kwartet ‘Roest’, bestaand uit voorman en drummer Ruud Voesten, aangevuld met gitarist Federico Castelli, bassist Alessandro Fongaro en, heel opvallend, trompettist Tom Ridderbeekx straalt allesbehalve rust uit.

De aanwezigheid van trompettist Ridderbeekx is overigens minder gek als het in eerste instantie lijkt. Voesten tapt namelijk al sinds zijn vijftiende, toen hij de drumsticks ter hand nam uit zowel het vaatje jazz als het vaatje rock. Hij begon in 2012 het jazz collectief Fat Cat en in 2014 TriColour die zijn inspiratie haalde bij trompettist Avishai Cohen en Branford Marsalis. En nog vorig jaar won hij met het Rok Zalokar Trio de Erasmus Prijs, wat onder andere resulteerde in een optreden op North Sea Jazz.

Maar nu dus meer op de rock tour met een project dat naar eigen zeggen “een brug zou moeten slaan tussen de jazzmuziek en gitaarbands als The Jimi Hendrix Experience en Unknown Mortal Orchestra”. Welnu, missie geslaagd zeggen wij dan. Want inderdaad dit is rock en wel van het stevige soort. ‘As it Begins’ en ‘Tinderella’ getuigen hier op grootse wijze van. Maar óók jazz, door die rol van Ridderbeekx, maar zeker niet alleen door hem. Een nummer als ‘GVR’ refereert op heel veel manieren aan het geluid dat Voeten lief is. Niet alleen bezit dit nummer een wat omfloerste, ietwat melancholieke trompetsolo, het is ook een nummer dat qua verdere instrumentatie aan jazz doet denken. Een lekker swingend nummer overigens.

Het vierde nummer is getiteld ‘Fe2O3’ en straalt als enige die hierboven genoemde rust uit. Subtiel slagwerk waarbij Voesten de bekkens aait, ingetogen bas- en gitaarspel en een zeer zacht klinkende trompet vormen de ingrediënten. Maar de spanning bouwt zich op en dan gooit Voesten er een stevig ritme in en kolkt het nummer zich naar het einde. Een mooie afsluiter van een sterk debuut.

Het album is te beluisteren via Bandcamp en daar te koop: