The Staves – Blood I Bled – (EP Recensie)

Voor me ligt een EP van The Staves, een Brits folkpop trio (en zussen). De EP is  genoemd naar de titeltrack, ‘Blood I Bled’.  Dit nummer, dat op 24 oktober formeel digitaal uitkomt, zal ook op de in 2015 te verschijnen nieuwe CD staan.

the-staves-blood-i-bled

In 2012 verscheen het debuutalbum van The Staves: Dead & Born & Grown. En sindsdien zijn ze aan een gestage opmars bezig. In 2013 waren ze al te zien in het clubcircuit maar ook op Lowlands en Into The Great Wide Open.

Deze nieuwe EP laat, ook al bestaat hij maar uit 3 nummers, goed zien waar de kwaliteiten van deze drie dames liggen.

Het eerste nummer ‘Open’ zet direct de toon. Prachtige, harmonieuze en loepzuivere samenzang in combinatie met inventieve elektronica. De zang past prima in de folkpoptraditie, het roept bij mij associaties op met The Corrs, maar de elektronica zet je vervolgens op een ander been.

En dan ‘Blood I Bled’. Het liedje start met een loepzuivere solozang, waarna de gitaar aansluit, samen met de andere twee stemmen die de melodie van de leadzangeres prachtig aanvullen. Gaandeweg wordt het nummer verder uitgediept. De gitaarversterker gaat verder open. En de distorsion wordt aangevuld met blazers. En dan meer naar het einde nog een viool die ervoor zorgt dat het nummer in  een weemoedige, melancholieke sfeer eindigt.

Bekijk hier de originele videoclip van ‘Blood I Bled’

Het derde nummer ‘America’ heeft weer een heel andere sfeer. Daar is het een Indiaas getinte drone die de toon zet, met een folk melodie eroverheen. En ook hier weer die prachtige samenzang.

Voorwaar een mooi stukje werk. Laat die CD maar komen zou ik zeggen. De EP downloaden kan hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *