Andreas O. Hirsch – ROW (LP Recensie)

Muziek, wat is dat eigenlijk? Al rond speurend op internet vindt je in ieder geval de volgende definitie: ‘geheel van klanken door stemmen en / of instrumenten’. Volgens die definitie is ‘ROW’ van geluidskunstenaar Andreas Oskar Hirsch dus geen muziek. En toch, zelden zo’n prachtig ritme gehoord als hier. Het ritme van roeien. Want dat is wat Hirsch heeft gedaan, het geluid opnemen van roeiers.

En niet zo maar roeiers, maar de roeiers van de ARAD, een reddingsboot van het roeiteam Terschelling Recreatie. Zij roeien van de haven van west Terschelling naar de Waddenzee, heen op kant A en terug op kant B. Iedere keer die kreun van het bewegen van die roeiriemen in de dol maakt het ritme. En bij iedere slag klinkt een vocale aanmoediging van, de helaas in 2013 overleden, Cees Plug, “Ie”, “Uh” of iets soortgelijks. Geweldige muziek, werkelijk waar. Je komt er als luisteraar van in trance en als je niet zo wars van lichamelijke inspanning zou zijn als ondergetekende zou je er bijna zin in krijgen om mee te doen.

Blijft nog staan de vraag hoe een uit Keulen afkomstige geluidskunstenaar in een boot op de Waddenzee terechtkwam. Welnu de vraag stellen is hem beantwoorden. Hirsch maakte de compositie voor het Oerol Festival wat zoals u weet ieder jaar plaatsvindt op Terschelling.

ROW is te beluisteren en te koop via Bandcamp: