Sun*Sun*Sun orchestra, featuring Roosbeef (Concert Recensie)

De Azijnfabriek, ‘s-Hertogenbosch (November Music) – 9 november 2014

U moet weten dat ik totaal niets heb met Nederlandstalige muziek. Ik zal nooit naar een concert gaan van een atiest die Nederlandstalig zingt en als er Nederpop op de televisie komt, weet ik niet hoe snel ik de afstandsbediening moet pakken. “Waarom?” vraagt u. Het doet me te veel denken aan de smartlappen denk ik en ach, een mens moet toch iets hebben wat hij niet mooi vindt. Toch? En wie heeft er geen vooroordelen.

040113051104417_120216174815-mg-8789Maar goed, toen zei iemand die ik graag mag en wiens muzikale mening ik hoog acht aan het begin van de kunstmuziekroute, tijdens November Music dat ik toch écht naar Roosbeef moest gaan luisteren. Nou had ik in mijn achterhoofd zitten dat Roosbeef weliswaar een originele zangeres is maar dat het niet helemaal mijn ding was, zie ook hierboven. Maar ja, als iemand zo enthousiast is…

Oké, dus ik naar Roosbeef.

En ik ben om, helemaal om. Ik ben lyrisch. Nee, zonder flauwekul. Wat een originele, authentieke artieste staat daar met haar leuke maniertjes en haar houding van ‘ik heb lak aan de hele wereld, val me niet lastig en laat me gewoon lekker zingen.’ En zingen kan ze. Prachtige liedjes met geweldige teksten, vol humor en melancholie. Maar tegelijkertijd zelf- en maatschappijkritisch. Zoals ‘modemeisjes’ over wij die ons gek laten maken door wat in de mode is. Je loopt eerst voor schut en een half jaar later draagt iedereen het. Schitterend toch?

Of een liedje als ‘Raak mij aan’, waar ze een gevoelige snaar mee raakt, subtiel gezongen en subtiel gespeeld. Een liedje over die ene, steeds terugkerende oorlog en geschreven voor 4 mei.

En dan de begeleiding. Sun*Sun*Sun orchestra bestaand uit een strijkkwartet aangevuld met een contrabas, een piano, elektronica (een ondes martenot) en drums. Zij spelen de prachtig fijnzinnige en krachtige arrangementen met veel overtuiging. Een betere begeleiding kan Roosbeef zich niet wensen. Welnu, daar denkt ze zelf ook zo over, want ze kan het bijna niet onder woorden brengen als ze hen wil bedanken.

Een prachtige mix dus van krachtig en breekbaar. Ik word fan!

Luister hier naar ‘Modemeisjes’.