Philippe Foch & Mathias Delplanque – Secret (CD Recensie)

Foch Delpanque is een duo bestaand uit Philippe Foch en Mathias Delplanque. Ze ontmoetten elkaar in 2012 toen Foch voor het Franse Signature label, van Radio France, ‘Taarang‘ opnam met een vijtienkoppig tablas ensemble en een aantal andere musici waaronder Delplanque. Een vriendschap ontstond, Delplanque vergezelde Foch op de Taarang tour en gezamenlijk kregen ze residentie aangeboden bij Césaré in Reims dat het materiaal leverde voor ‘Secret’ dat onlangs verscheen bij Delplanque’s Bruit Claire.

Foch is een grootmeester op het slagwerk en maakt al ruim dertig jaar muziek, onder andere met de pianist Benoît Delbecq en staat bekend als een zeer creatief percussionist. Delplanque is een ware alleskunner. Hij is actief in de elektronische muziek, maar ook als ontwerper van geluidsinstallaties, producer, muziekcriticus en werkt vaak met dans en theater. Op ‘Secret’, dat live is opgenomen en geen nabewerking heeft gehad, vinden we die beide werelden terug in een serie boeiend vormgegeven geluidssculpturen. We herkennen het slagwerk, de tablas en andere vormen van percussie, maar vinden het hier vermengd met een grote diversiteit aan elektronisch voortgebrachte geluiden tot een boeiend geheel.

Het is de twee musici duidelijk te doen om het scheppen van sfeer. Meestal gaat het daarbij overigens om ingetogen wiegende ritmes met her en der creatieve uitweidingen, met een scala aan ingehouden klanken nemen de twee ons daarin mee op een boeiende reis. En ondanks dat een deel van het instrumentarium, waaronder natuurlijk de tabla, een exotisch element in zich bergt, komt deze muziek nergens in de buurt van wat we gemakshalve ‘wereldmuziek’ noemen.

Op die ingetogen klankwereld zijn er twee uitzonderingen. Het veel te korte titelstuk ‘Secret’, dat slechts twee minuten duurt, is een ongepolijst stukje noise dat eindigt met een ferme klap en het beduidend langere ‘Ewo’ begint met kale geluiden als van machines in een grote, verlaten fabriekshal, waarna een bijna tribaal ritme, vermengd met enigszins aan dance verwante elektronica ons in zijn greep krijgt.

Het album is beluisteren en te koop via Bandcamp: