The Gloaming – live at the NCH (CD Recensie)

Zo nu en dan een uitstapje maken naar andere muzikale contreien kan beslist geen kwaad. Zoals hier met The Gloaming, een kwintet waarvan de muziek wortelt in de Ierse muzikale traditie, ook al zijn twee van de vijf leden afkomstig uit de States. Sinds 2013 is deze band aan een gestage internationale opmars bezig die zijn voorlopige bekroning vindt in hun derde albums ‘Live at NCH’ – de National Concert Hall in Dublin – met live opnames van diverse concerten uit 2016 en 2017, uitgebracht door RealWorld.

Vernieuwend is de muziek van The Gloaming wellicht niet maar het wordt wel gebracht met een overrompelende frisheid en een groot talent voor deze bijzondere muziek, waarbij de band laat  horen dat deze traditie nog steeds springlevend is. Zanger Iarla Ó Lionáird steelt de show in ‘Cucanandy’, zeer intiem begeleid door pianist Thomas Bartlett, waarna Martin Hayes op fiddle en Caioihin Ó Raghallaigh op Hardanger d’Amore het stokje overnemen. Verderop brengen Bartlett en Hayes het stuk op een nog hoger niveau met overtuigend piano- en fiddlespel. Naast de Ierse folk, horen we hier de invloeden van de Amerikaanse volksmuziek, jazz en klassieke kamermuziek.

Aan de eerste noten van ‘The Sailor’s Bonnet’ hoor je reeds af dat dit een zeemanslied is. De wat melancholieke melodie die Hayes strijkt zegt genoeg. En dan heel geleidelijk doet het voor de Ierse muziek zo typische ritme zijn intrede en krijgt je als luisteraar in de greep. En ook hier is het niet louter traditie die de klok slaat, de band overtuigt hier wederom met hun onstuitbare swingende mix van folk en jazz. Het maakt dit stuk zonder meer het hoogtepunt van dit album.

‘The Rolling Wave’ doet zijn naam alle eer aan want dit is wat we krijgen, een muzikale vloedgolf waarin de vier instrumenten een prachtig geheel vormen. Stil zitten is niet meer mogelijk in deze aanstekelijke maalstroom. In twee andere stukken horen we de indringende vocalen van ‘O Lionáird. ‘The Pilgrim’s Song’ en ‘Fáinleog’, wat Gaelic is voor zwaluw, worden met groot inlevingsvermogen en gevoel gebracht, zo de andere kant van dit kwintet benadrukkend.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: