Dirk Serries – The Origin Reversal (CD Recensie)

Dirk Serries is een ijverig man, die het ene na het andere project het licht laat zien. Wil je als recensent zijn laatste proeve van bekwaamheid bespreken dan moet je wel heel snel zijn. Mij lukt het niet want The Origin Reversal, waar ik het hier over wil hebben, is al lang weer opgevolgd door enkele nieuwe releases. Niet dat het geen zin meer heeft om over dit album te schrijven. Verre van dat.

a3982281305_10The Origin Reversal is verschenen bij het Amerikaanse Projekt label. Het  is het label waar Serries vroeger ook zat toen hij werkte onder de naam Vidna Obmana. Met dit album keert Serries dan ook niet alleen terug naar een label waar hij reeds eerder opnam maar ook naar muziek die hij reeds eerder vorm gaf. Niet dat we nu weer een soort Vidna Obmana op herhaling krijgen, daarvoor is Dirk Serries te veel voor gegroeid als artiest.

The Origin Reversal is een soloalbum geworden en dat impliceert dat de klanken worden voortgebracht middels de gitaar en een aantal klankvervormers en effectpedalen. Niet dat je dat hoort, het lijkt soms eerder alsof er een half orkest bezig is!

Het album bestaat uit een vijftal tracks die eigenlijk nog het beste te kenmerken zijn als klanksculpturen, zoals vaker het geval is bij het werk van Serries. Dat betekent in dit geval dat er geen duidelijk begin en eind is, er geen sprake is van ritme, en niet van enige vorm van beat. Er is wel een melodie maar die is zeer langgerekt en uitgesponnen. Het is meer een eindeloze reeks klankvervormingen, met opkomende en weer wegstervende klanken die over elkaar heen schuiven. Soms heel kleurrijk en met een magische touch, maar soms ook duister, op een donkere drone.  Luister bijvoorbeeld naar ‘Notion of the Invert’.  Het gevoel dat je krijgt bij het beluisteren van deze muziek heeft vaak nog het meest weg van een droom, of een fantasiewereld. En het is perfecte muziek om bij tot rust te komen.

Het knappe aan deze muziek zit hem in die bedrieglijke eenvoud. Het lijkt allemaal heel simpel wat Serries hier doet, maar als je opnames vaker beluistert, hoor je iedere keer weer nieuwe elementen en ontdek je iedere keer weer nieuwe lagen. Pas dan ook valt op hoe complex en rijk deze muziek eigenlijk is en wat een groot artiest hier aan het werk is.

Beluister en koop hier het album: