Saskia Laroo Band – Live in Zimbabwe (CD Recensie)

In 1999 bracht Saskia Laroo met haar band de CD ‘Bodymusic’ uit. Ik heb haar in die tijd ook enige malen live mogen meemaken en heb de CD  vaak gedraaid. En nu, jaren later grijp ik er nog steeds met enige regelmaat naar.  Het is gewoon een fijne CD om op te zetten. De combinatie van jazz, funk, niet Westerse invloeden en het effectieve gebruik van elektronica werkt bij mij vrijwel altijd wel aanstekelijk.

cd-zim-frontMaar goed, verder was het wel stil inzake Saskia Laroo. Dat lag natuurlijk aan mij, want deze trompetiste heeft al die jaren gewoon aan de weg getimmerd. Met haar band, maar ook bijvoorbeeld met Jazzkia en in duet met pianist Warren Byrd.  Maar nu kruiste zij weer mijn pad met een concertregistratie van de Saskia Laroo Band, opgenomen tijdens het Harare International Festival of the Arts op 3 mei 2013, uitgebracht onder de naam ‘Live in Zimbabwe’.

Het is een registratie van een vrolijk feestje. Dat is kort samengevat wat we hier voorgeschoteld krijgen. En ook hier staat weer die aanstekelijke combinatie van jazz, funk, Latin en rap centraal die zo goed bij Laroo past. Negen musici, waaronder twee rappers: Mc Phantom en MC Complex telt de band. En dat is te horen aan de volle sound. Laroo zelf komt daardoor minder aan bod dan mij lief is maar zet toch nog wel, her en der, een stevig swingende solo neer, regelmatig haar sound vervormend met haar elektronicakastjes. Luister bijvoorbeeld naar de trompetsolo in ‘Night Garden’.

Maar toch, wat ik vaker heb bij Live opnames speelt mij ook hier parten: ik had erbij willen zijn. Niet alleen de muziek horen, maar vooral de sfeer proeven en meedeinen op het ritme. Het compleet ervaren, met andere woorden. Dat lukt op CD natuurlijk niet. En dan werken de wat meer rommelige manier van musiceren en de niet altijd geweldige opnamekwaliteit eerder tegen dan mee.

Dus de conclusie: een leuke CD voor erbij, maar Bodymusic is beter.

Bekijk hier de videoclip van ‘Africa Dancin’: