Yokko – Seven Seas (CD Recensie)

Yokko is een vijf leden tellende Zwitserse rockband die sinds 2010 bestaat en nu, begin 2015 met zijn debuutalbum komt. En dat is te merken. Want dat dit een debuutalbum is, is op geen enkele manier te horen. Sterker nog: menig album van een reeds lang gevestigde band klinkt niet zo hecht en goed doortimmerd als dit debuut.

CD_Cover_JPG+KleinDe meeste nummers op dit album zijn up-tempo nummers waarin een opzwepend en vaak zeer dansbaar ritme wordt gekoppeld aan een grote intensiteit tijdens de meer verstilde momenten, niet in de laatste plaats door de warme en wat melancholische stem van zanger Adrian Erni. Die afwisseling zou je wel het handelsmerk van deze band kunnen noemen.

De CD begint sterk met één van de drie singles van het album: ‘Loaded Dice’. Dit nummer laat die kenmerkende sound horen door direct met een opzwepend ritme te starten, om vervolgens abrupt nagenoeg stil te vallen, zodat bij zeer sobere instrumentatie alleen de stem van Erni nog te horen is. En dan zwelt de geluidsmuur weer aan, met name gevormd door de gitaar en de synthesizer, effectief ondersteund door drum en bas. Heel effectief en overtuigend allemaal.

Ook in die andere single ‘Calling All Gods’ werkt het ritme goed door. Dit is een zeer dansbaar nummer met blijmoedige en intense zang van Erni. Het is een liefdeslied met in het refrein onder andere de mooie regel:

“But freedom in my heart.
That is something that never stops”

Maar het is niet louter up-tempo dat de klok slaat op dit album. Een nummer als ‘Mary’ zorgt wat dat betreft voor de broodnodige afwisseling. ‘Mary’ gaat over een stuk gelopen relatie en wordt door Erni op zeer overtuigende wijze gezongen, met diepe intensiteit en ingehouden emotie.

“And I ‘m trying to accept.
That I’m not the one that you choose”

Zijn warme stem leent zich prima voor dit soort nummers. Maar ook de instrumentatie is zeer overtuigend met vrijwel alleen gitaar.

Yokko dus, een band om in de gaten te houden. Op 16 januari verschijnt het album ‘Seven Seas’ tijdens het Eurosonic festival in Groningen.

De CD is hier te koop.