Rutger Zuydervelt – Stay Tuned (CD Recensie)

Rutger Zuydervelt is voor liefhebbers van de muziek, die we gemakshalve met de term ‘elektronica’ aanduiden, geen onbekende. En zeker niet als we zijn meest gebruikte alias bezigen: ‘Machinefabriek’. Het merendeel van zijn werk brengt hij sinds 2004 uit onder deze naam. Werk dat zich het meest kenmerkt door de grote mate van diversiteit: vrij minimalistisch, soms goed passend binnen het Ambient genre. Maar even zo goed werkt hij veel met veldopnames en brengt hij werk uit dat nog het best te karakteriseren is als klank technische experimenten.

0003020449_10Een voorbeeld van dit laatste is het werk ‘Stay Tuned’, dat onder andere tijdens het laatste FAQ Festival in De Toonzaal in ’s-Hertogenbosch te horen was en dat in juni van dit jaar ook op CD is uitgebracht. Dit werk is eigenlijk nog het best te beschrijven als zo’n klank technisch experiment. Het is gebaseerd op het stemmen van een orkest bij aanvang van een concert. Daar wordt meestal de ‘A’ voor gebruikt.  Zuyderveld vindt dit, naar eigen zeggen, dusdanig fascinerend dat hij dit moment eigenlijk wil vasthouden. Vandaar dus: stay tuned.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij 150 verschillende artiesten gevraagd om een ‘A’ op te nemen en dit aan hem toe te zenden! Vanzelfsprekend op allemaal verschillende instrumenten of gezongen.

Een willekeurige greep uit de musici die mee deden, ter illustratie:

Peter Broderick: violin
Chris Brokaw: electric guitar
Dave Brown: tenor guitar
Mike Bullock: double bass
Daniel Bürkner: voice
John Butcher: tenor saxophone
Jefre Cantu-Ledesma: piano
Anna Rose Carter: piano

Het werk is dus eigenlijk een monofoon stuk van 50 minuten lang, want je hoort immers maar één toon! De variatie zit hem in het feit dat die toon op ieder instrument anders klinkt. De variatie is dus minimaal maar wel essentieel. Wat er gebeurt bij het beluisteren van het stuk en dat bleek reeds bij de live uitvoering tijdens het FAQ Festival, is dat je in trance raakt. Het is eigenlijke één lange klankgolf die over je heen spoelt en die, door de wijze waarop Zuydervelt de diverse bijdragen aan elkaar heeft gemixed, heel minimaal verandert. Heel fascinerend allemaal.

En nu op CD, met de koptelefoon op, werkt dit alleen nog maar veel sterker. Vijftig minuten even helemaal van de wereld in de juiste stemming!

‘Stay Tuned is te beluisteren en te bestellen (ook als download) via Bandcamp. Hier vindt je ook de complete lijst met musici die hun ‘A’ aanleverden!