Cross-linx Festival – vooruitblik

Binnenkort is het weer tijd voor het jaarlijkse Cross-linx Festival. Dit festival staat met het gehele programma op vier avonden geprogrammeerd, in vier verschillende steden. Op 11 februari kun je naar het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, op 12 februari staat het geheel in Eindhoven, in het Muziekgebouw, op 13 februari kun je naar de Doelen in Rotterdam en tot slot maakt het gehele festival op 14 februari zijn opwachting in Groningen, in de Oosterpoort.

De naam van het festival toont direct de missie van de organisatoren: muziek brengen op het snijvlak van stijlen. Om ze eerst maar even zelf te citeren: “Cross-linx legt in één gevarieerde avond onvermoede verbindingen (bloot) tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene. Cross-linx kijkt daarbij niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken binnen de concertzalen.” Indien je dus op zoek bent naar ‘zuivere’ muziekvormen kun je dit festival dus maar beter ontlopen! Maar voor de avonturiers onder u is dit the place to be.

Met een keur aan artiesten gaat dit festival ons zeker verrassen. Eerst maar even de hoogtepunten. Allereerst komt Mark Lanegan die de laatste jaren het ene na het andere getormenteerde, maar overtuigende album heeft uitgebracht. ‘Blues Funeral’ koester ik maar ook het nieuwe ‘Phantom Radio’ is zeer overtuigend. Bijzonder aan dit optreden, het is tenslotte Cross-linx, is dat hij optreedt met het Metropole Orkest. De tweede artiest die met het Metropole Orkest het podium zal delen is Sqaurepusher. Samen brengen zij het werk ‘Squarepusher’s Orchestral Ufabulum’. Een bizarre maar aanstekelijke mix van elektronica, dance, filmmuziek en klassiek.

De derde publiekstrekker is Jameszoo. Hij mixt jazz met dance en neemt met zijn vernuftige geluidspatronen de luisteraar mee op reis door zijn eigenzinnige klankuniversum. Na optredens op Pitch, Lowlands, STRP Festival en jazzfestival So What’s Next? nu dus bij Cross-Linx en wel samen met Raphael Vanoli op gitaar en Gideon van Gelder op toetsen, waarmee hij aan zijn debuutalbum werkt dat later dit jaar zal verschijnen.

Een ander zeer creatief genius brengt maar liefst drie nieuwe werken op dit festival! Zijn naam is Bryce Dessner. Ook hij is iemand die zijn sporen zowel verdiend heeft binnen de alternatieve popmuziek als binnen hedendaags klassiek. Zo componeerde hij voor het Kronos Quartet ‘Aheym’, wat tijdens het laatste November Music Festival nog te horen was in een uitvoering met harpiste Lavinia Meijer (zie elders de recensie van dit concert op deze blog). Op dit festival komt hij met nieuw solo-werk voor de Finse violist Pekka Kuusisto, voor altvioliste Nadia Sirota en speelt hij zelf een nieuw solo-werk voor gitaar. Een ander hoogtepunt gaat het optreden van Sebastiaan Plano worden, een uit Argentinië afkomstige, maar nu in Berlijn wonende cellist, pianist en componist die op een zeer subtiele wijze zijn pianoklanken met elektronica vermengt en hiermee een sprookjesachtige, dromerige, hallucinerende belevenis weet te creëren. In 2013 bracht hij twee albums uit, ‘Arrhythmical Part Of Hearts’ en ‘Impetus’, die met groot enthousiasme en lovende woorden werden ontvangen.

De Nederlander Maarten Vos doet hier als cellist overigens niet voor onder. Zijn ster is reizende, wat al mogen blijken uit het feit dat hij later dit jaar artist in residence zal zijn tijdens de Gaudemus Muziekweek.

Van een andere orde is het Frans / Luxemburgse Aufgang. Zij creeëren een energieke combinatie van een duidelijk in de klassieke muziek gewortelde pianostijl met uiterst dansbare elektronica. Stil blijven zitten bij deze muziek is vrijwel onmogelijk. Zo had Mozart waarschijnlijk geklonken als hij nu had geleefd! Verrassend zal ook het optreden van Poppin’ on Bach zijn. Een combinatie van de Cello Suites van Bach (op het conto van celliste Jacqueline Hamelink) en de ‘moves’ van vier bodypoppers onder leiding van urban dance kampioen André ‘Drosha’ Grekhov.

En dan nog twee totaal verschillende bands die eveneens hun opwachting gaan maken. Het Duitse SWOD dat filmische elektronica produceert en het Nederlandse VanDryver, een indie-rock band die rock combineert met minimal music en instrumenten inzet die we eerder met klassiek en jazz associëren dan met pop, zoals: de hoorn, de fluit, de vibrafoon en saxen.

Zie voor meer informatie over dit festival en de optredende artiesten de website van Cross-linx.