Preliminary Saturation – You Are The Universe (CD Recensie)

In 2004 bracht het Spaanse label CON-V ‘Textures and Mobiles’ uit van Jos Smolders. Het was een bijzonder album waarvoor Smolders zuivere tonen, zogenaamde dtmf en ccitt tonen gebruikte afkomstig van telefoons en van sinusgolven. Nu ligt er een remix van dit album, gemaakt door Preliminary Saturation onder de naam ‘You Are The Universe’, verschenen bij Moving Furniture Records.

Preliminary Saturation is een Nederlands duo bestaand uit Steffan de Turck en Wouter Jaspers dat werkzaam is in het brede veld van de elektro-akoestische muziek. In het eerste stuk op dit album, ‘Weltraumförscher’ creëert het duo een opvallend rustgevende geluidswereld vol intiem stromend geluid, duidelijk geïnspireerd door Smolders’ ‘Texture 3’ van ‘Textures and Mobiles’. Langzaam doemen de eerste sinusgolven op uit het niets, zich steeds herhalend. Gaandeweg verschuift het klankbeeld iets, maar zo subtiel dat we het nauwelijks merken. Dit stuk is van een hallucinerende eenvoud. In het tweede stuk, ‘Die Schwerelosigkeit’ klinkt allereerst een geluid dat wel wat weg heeft van een opstijgend vliegtuig, steeds ijler wordt het, terwijl het weggedrukt wordt door een combinatie van pulserende geluiden en ruis. We horen hier een echo van Smolders’ ‘Texture 4a’ waar dit alleen veel nadrukkelijker wordt uitgewerkt, alsof de boel ieder moment uit elkaar kan klappen. Verderop brengt Preliminary Saturation een aantrekkelijk ritmisch patroon naar binnen dat het geheel naar een hoger plan tilt. Dan horen we het geluid dat nog het beste past bij een flinke regenbui, waarna een ander ritmisch patroon, opvallend warm van klank, bijna sprookjesachtig, het overneemt.

‘Umkreisen’ het derde stuk van dit slechts een half uur durende album, begint rustig. De bliepende geluidjes van een oude synthesizer, in de verte wel wat weghebbend van een oud draaiorgel. Iets verderop verrijkt met een basdrone. Wat volgt is een meer divers klankbeeld dan in de andere twee stukken, al blijft ook hier het geheel wortelen in een pulserend basispatroon. Na een wat meer enerverende passage creëert het duo een geluidsomgeving gebaseerd op het beieren van kerkklokken, een aantrekkelijke frase die gerust nog wat langer had mogen duren. Langzaam sterft het echter weg, aanvankelijk nog geflankeerd door vreemde sciencefiction-achtige geluiden.

Wat aan de korte kant dit album en sommige stukken hadden best nog wat verder uitgewerkt mogen worden. Maar geslaagd is deze geluidswereld wel te noemen. Een mooie kennismaking met Preliminary Saturation.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

En beluister / koop hier het originele album van Jos Smolders: