Snowapple – Illusion (CD Recensie)

Snowapple_Portret1Als je de nieuwe CD van het Amsterdamse Snowapple beluistert hoor je in eerste instantie een folk geïnspireerde plaat. Bevallige liedjes, vrolijke niemendalletjes. Maar na meerdere luistersessies blijkt er toch meer aan de hand. Het is muziek met een knipoog en dan wel een hele vette, een illusie met andere woorden.

De drie dames, Laurien, Una en Laura zingen niet alleen ontzettend goed, maar zijn ook nog eens verantwoordelijk voor alle muziek. Laurien is klassiek geschoold, als operazangeres, maar heeft ook affiniteit met zigeuner-punk. Una is een jazzzangeres en Laura, afkomstig uit Letland, heeft haar roots in de Letse folk en heeft affiniteit met moderne jazz en Braziliaanse muziek.  In 2012 won zij bovendien the Best Composition Prize in de 2012 Dutch Jazz Competition.

Deze verschillende achtergronden maken ‘Illusion’ tot een zeer divers en eclectisch album waarin een veelvoud van stijlen voorbij komt, zoals: folk, country, opera, impro, elektronica. Met mooie luisterminiatuurtjes, kraakhelder gezongen en voorzien van originele arrangementen.

Maar zoals gezegd, met een knipoog. Het is surrealisme. Het lijkt op de werkelijkheid maar het is niet de werkelijkheid. Als in een theater dus!
Neem de single ‘California’. De sfeer is die van een oververhitte woestijn ergens in het zuiden van de VS. De muziek klinkt alsof je op een langzaam lopend paard zit. ‘I’ve been trough the desert on a mule named Rock & Roll’ zingen de dames en je gelooft ze.

Of neem ‘Plato’s Prank’ met een melodie die nog het meest weg heeft van een draaiorgel, wat een ontzettend leuk effect oplevert. ‘Wolves’ heeft vervolgens de donkere, bedreigende sfeer die past bij de titel, mede bereikt door een effectief gebruik van elektronica. En tot slot ‘Evil Wizard’ wat het midden houdt tussen opera en Country! Zo zout eet je het zelden.

Maar het moet gezegd, smaken doet het wel.

De CD is te koop via de website van Snowapple.