PHOS – Never Obsolete (CD Recensie)

561610De singer-songwriter Eveline Vroonland heeft besloten haar carrière te vervolgen onder de naam ‘PHOS’. Want bij een nieuwe stijl muziek hoort ook een nieuwe naam en natuurlijk een album. In maart 2014 werd reeds de EP ‘The Jump’ uitgebracht. Door 3FM werd ze op basis hiervan zelfs uitgekozen als Serious Talent. En nu ligt er dus een heus album: ‘Never Obsolete’. En eerlijk is eerlijk daar kan deze dame trots op zijn!

Want het is dat je wéét dat dit een soloplaat is, maar te horen is het nergens. Integendeel dit album kenmerkt zich veeleer door de volle sound waardoor je het gevoel hebt dat er een complete band meespeelt. Dat wordt nog versterkt door het overtuigende gebruik van sampletechniek en looping. Op ingenieuze wijze weet ze de diverse muzikale patronen over elkaar heen te leggen en zo een overtuigende mix te bereiken van enerzijds dromerige, organische, soms zelfs desolaat klinkende patronen en anderzijds een vaak zeer aanwezige beat. Gevoelig met pit, zullen we maar zeggen! De heldere, intense stem van deze zangeres past daar prima bij en voegt net dát erbij wat het spannend maakt en houdt.

En zo staat het gehele album vol met gevoelige luisterliedjes, maar altijd ook met pit en swing. Gevoelig ja, maar nooit tam.

Daarnaast grossiert PHOS in verrassende melodische vondsten, bijvoorbeeld in ‘Three Words’ waar ze haar stem zodanig mixed en sampled dat er een prachtige samenzang ontstaat. Of in de mooie contrasten tussen muziek en stem in de titelsong ‘Never Obsolete’. Of beluister de zojuist uitgebrachte single ‘Fall Out’ waar eveneens goed gewerkt wordt met de stemsamples, leidend tot een verslavend repetitief refreintje dat de backbone van het nummer vormt.

Ten slotte is ‘Passing The Green’ nog het vermelden waard. Door hier te spelen met het R&B idioom en rapper Skiggy Rapz een gastrol te laten verzorgen, laat PHOS zien van alle markten thuis te zijn.

In de gaten houden dus, deze dame.