Orange Maplewood – Just Another Fairytale (CD Recensie)

OrangeMaplewood ArtWork.vinylOrange Maplewood is een Nederlandse band, ooit opgericht door gitarist en zanger Jordy Sanger en drummer Duncan Daalmeijer en intussen versterkt met bassist Robbi Meertens. Met elkaar hebben ze nu net hun debuutalbum afgeleverd. ‘Just Another Fairytale’ genaamd. En u raadt het al, de inspiratie voor dit album hebben de heren uit sprookjes gehaald. Naar eigen zeggen vooral de gebroeders Grimme en Tolkien. En voordat u nu uw volgende conclusie trekt: ‘dit zal dus wel een plaat zijn met dromerige, ambientachtige muziek’, u bent gewaarschuwd.

Want niets is namelijk minder waar. En dat blijkt al direct bij de openingstrack met de ironische titel ‘Don’t Worry It’s Just An Explosion’. Hier is juist sprake van een stevige groove en een aantrekkelijke maar gepeperde melodie en die lijn zet de band nagenoeg over de gehele plaat voort. Stevige rock in het meer klassiekere genre maar regelmatig ook refererend aan de grunge van de jaren ’90. Maar dan wel met een wat vrolijkere inslag dan we van, bijvoorbeeld Nirvana, gewend zijn. Leuk ook hoe deze snoeiharde, allesverwoestende muziek past bij het gegeven van de sprookjes, culminerend in ‘Lily Of The Valley’. Ik heb toch echt andere associaties bij zo’n titel dan wat Orange Maplewood ons hier voorschotelt. Maar goed: lekker is het wel!


Een ander hoogtepunt is ‘My Solution: Devilution’, een fel punkrock nummer waar de passie van af spat. Sanger zingt zijn tekst met overslaande stem, de gitaar is overstuurd en de twee andere leden rammen er eveneens energiek op los. Eén krachtige, zinderende maalstroom. Ook ‘Rumplestiltskin’ is een aanrader. Met name vanwege het ijle, melacholische gitaarwerk, zwaar aangezet met dramatische accenten ontleend uit het meer symfonische genre binnen de rock. Mooi is, naar het einde toe, ook het duet tussen gitaar en trompet, een gastbijdrage van Joost Hagen.

Het album kent ook een paar rustmomenten. ‘Castles in the Sky’ bijvoorbeeld. Een relaxed nummer op een eenvoudig ritme, met een vleugje Americana. Sanger zingt zijn tekst met veel gevoel in zijn stem. ‘Just A Song’ is eveneens een ballad, in de singer-songwriter traditie. Met ook hier weer een mooie bijdrage van Hagen. De flügelhorn geeft hier net even dat extra beetje melancholie, behorend bij de afsluiter van dit debuut.

Al met al ligt hier een goed album. De plaat is afwisselend en de balans tussen stevige rock en ballads is overtuigend, maar ook binnen de nummers valt er veel te beleven en zijn er veel interessante wendingen te bespeuren. Er is duidelijk werk van gemaakt. De opnames zijn gedaan in de White Noise Studio, Winterswijk en de mastering, uitbesteed aan Chris Hanzsek in Seattle die vaker met grunge bands heeft gewerkt, voegt eveneens veel toe en zorgt mede voor het evenwichtige beeld dat dit album uitstraalt.

De plaat is onder andere te koop bij de platenmaatschappij Ligthtown Fidelity.