Marcela Bovio – Through Your Eyes (CD Recensie)

Bijna twee jaar geleden besprak ik ‘Unprecedented’, het eerste solo album van Marcela Bovio. Inmiddels verscheen in eigen beheer ‘Through Your Eyes’ waarin Bovio de ingezette lijn van haar debuut, mooie luisterliedjes op het snijvlak van stijlen, doortrekt. Op dit nieuwe album vindt u er elf, naar eigen zeggen ieder geïnspireerd door een andere persoon en een ander verhaal.

Nam Bovio ‘Unprecedented’ op met het Dudok strijkkwartet, voor dit nieuwe album ging ze de samenwerking aan met pianist Erik van Ittersum, die ook de arrangementen maakte en violist Ben Mathot en weekte ze cellist David Faber los van het Dudok strijkkwartet. Ook nu ondergaat de muziek dus weer invloed van de romantiek. We horen het direct in opener ‘The Edge of the World – A Song for Theresa’, met mooi, inlevend pianospel, dat prima past bij Bovio’s stem. Maar de sfeer slaat al snel om in stuwend spel, strijkers komen erbij en begeleiden de intense zang.

Net als op het vorige album vinden we ook hier een paar intieme liedjes met tot nadenkende teksten. ‘Roardin – A Song for Pen’ bijvoorbeeld. Een repeterend piano akkoord, een duistere lijn van de cello kondigt het aan:
“Thunder and lightning strike in the distance,
troubling you and planting a seed of doubt in your heart;
it almost feels like there are monsters hiding in every corner,
teeth and claws sharpened and ready to tear down everything that you believe in.”
Of het opwekkende ‘Icarus – A Song for Xavier’ met de mooie regels:
“Wax and feathers,
and a vision of liberty,
Oh, how dare we reach the boundaries of divinity!
They know what we’ve done,
they ‘ll come after us;
for flying like the gods,
aiming for the sun.”
Bovio zingt het met puntige kracht, een zorgvuldige dictie – ieder woord is uitstekend te verstaan – niet uit het oog verliezend.

Bovio’s Mexicaanse wortels horen we ook op dit album terug. ‘Thorns and Roses – A Song for Eva’ is deels in het Engels en deels in het Spaans, ‘Desde Adentro – A Song for Jorge Retamal’, geheel in het Spaans. Het voegt zeker iets toe, het is Bovio’s moedertaal en dat hoor je terug in de intensiteit waarmee ze zingt. Intens is ook zeker ‘The Silence Before the Storm – A Song for Jorge Esteban’ en dan met name in het instrumentale intro. Maar ook de tekst heeft impact:
“I try to figure out a way to fly beyond myself, a way to stay;
something worth postponing the end,
something beyond the fear of pain and disgrace.”

Ook uit dit album blijkt weer dat Bovio een gelukkige hand heeft in het uitzoeken van de begeleidende musici. We repten er reeds over bij ‘Unprecedented’, maar dit ‘Through Your Eyes’ bevat er eveneens meer dan genoeg voorbeelden van. Neem ‘Here to Stay – A Song for Phil’ en luister hoe mooi Van Ittersum de klanken van het pianotrio laat aansluiten op Bovio’s zang.

Hulde ook voor de uitvoering van dit album: de Cd zit in een mooi boekwerbkje met foto’s en teksten, een aanwinst.
Marcela Bovio introduceert haar album: