Anne van Damme – Waves (CD Recensie)

Het promoten van nieuw talent is één van de doelstellingen van deze blog. De singer-songwriter Anne van Damme valt onmiskenbaar in die categorie. Ze is sinds haar dertiende actief in de muziek en studeerde in 2016 af aan de FHK Rockacademie met haar eerste EP ‘June’ als showcase. Eind vorig jaar verscheen in eigen beheer haar tweede EP, ‘Waves’, vol eigen liedjes,  dat hier centraal staat

Ondanks haar nog zeer bescheiden carrière timmert Van Damme behoorlijk aan de weg, ze heeft reeds zo’n honderd optredens op haar naam staan in diverse zalen en op festivals, grote kans dus dat u haar ergens binnenkort tegenkomt. Tevens verzorgt ze huiskamerconcerten en is ze actief als muziekcoach.

Maar goed, de EP. Zeven vrij korte, intieme, maar ook intense liedjes bevat het album. In ‘Full’ geeft ze zich direct bloot, de begeleiding op gitaar is hier zeer minimaal, slechts enkele akkoorden speelt ze, voor de rest is het haar stem die het werk doet. Een mooie stem met een vrij breed register. Maar vooral puur, breekbaar en zonder opsmuk. In ‘Full’ leunt het zingen tegen het praten aan wat de tekst goed verstaanbaar maakt. “I don’t want you in my hand anymore” klinkt het refrein, de stijl past optimaal bij deze tekst van afscheid. In ‘Make Me Rise’ zit meer muziek, een bescheiden vorm van rock. Ook hier beperkt Van Damme zich muzikaal echter tot het hoognodige, iets dat geenszins ten koste gaat van de kleur in haar stem. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”, om Goethe maar weer eens van stal te halen.

Mooi strak klinkt ook ‘Lonely Girl’, de eenzaamheid klinkt door in de noten. Ontwapenend eenvoudig, maar o zo doeltreffend. Een vleugje country rock zit er in ‘Real Things’ en ‘Shake’, mooie ritmische nummers waarin de zang van Van Damme opvallend goed tot uiting komt. Heerlijk zeker klinkt ze hier, spelend met de tekst. nummers die vooral live goed zullen klinken.

Tussen die twee nummers zit ‘Waves’, het noodzakelijke rustpunt en één van de hoogtepunten van deze EP. Wederom spaarzaam begeleid, maar wel met een pakkende melodie en vooral kraakhelder gezongen, fragiel en krachtig tegelijk. ‘On and On’ heet de afsluiter in medium tempo van een opvallend album vol sterke nummers, zeker gezien de nog prille carrière van deze dame. We gaan haar nog vaak horen.

Bekijk hier opnames van de releaseparty van ‘Waves’ in W2, Den Bosch: