Sarah Neutkens – Pieces for Strings (CD Recensie)

Een jaar geleden besteedde ik hier aandacht aan ‘Cumulus’, het tweede album van de nog zeer jonge componiste Sarah Neutkens, vol mooi stukken voor piano, door haar zelf gespeeld. Nu ligt de opvolger er al: ‘Pieces for Strings’. Dit zouden ook stukken voor piano kunnen zijn, die heeft immers ook snaren, maar nee, het gaat om stukken voor strijkers, uitgevoerd door het Dutch String Collective.

Het hart van het album bestaat uit het vier delen bestaande ‘Other Echoes’ waarvan het eerste deel begint met aantrekkelijk ritmisch pizzicato spel, gevolgd door pizzicato spel in slow motion, waar een soort van vreemd geluid, dat wel iets wegheeft van een sirene doorheen klinkt, aanvankelijk bijna onhoorbaar, komt het van buiten? Dan steeds pregnanter. Bijzonder en weer eens een bewijs dat Neutkens zich van conventies niets aantrekt. Op het moment dat het gezelschap overstapt op strijkbewegingen begrijp je dat dit geluid hiernaar verwees. Het derde deel begint weer pizzicato, nu met een iets hoger tempo, maar al snel ontstaan twee sporen, die van pizzicato spelende strijkers en die van de musici die de strijkstok hanteren en krijgt het stuk vaart. Het indringende karakter is weer wat opvalt, net als bij haar pianostukken. Ook het slotdeel begint pizzicato, strak ritmisch en hier komt de titel ‘Other Echoes’ het beste tot uiting. De muziek die Neutkens maakt heeft een klassieke inslag, maar ze beperkt zich hier beslist niet toe. We horen evengoed invloeden van folk en trance.

De muziek van ‘In Solitude’ past perfect bij de titel: lange strijkerslijnen, in eerste instantie van de cello, klinken weemoedig, contemplatief. Maar echt droevig wordt het niet omdat Neutkens ook hier de violen in een strak ritme pizzicato laat spelen, verlichting biedend aan de eenzaamheid. Dan vallen de twee groepen strijkers samen, gaat het tempo omhoog en krijgt het geheel vleugels. Pakkend klinkt ook ‘Inferno’, met name door het eveneens aan folk denkend ritmische patroon van de strijkers, leidend tot een bedwelmend patroon. Ook met ‘Bargain and Bid’ weet Neutkens, middels krachtig klinkende patronen, de luisteraar te verleiden. Tot slot klinkt het ingetogen ‘I Saw a Crowd’ met een prachtige melodie in de eerste stem, hier zou zo maar een tekst op passen. Andere instrumenten bieden net dat beetje meer dat het stuk body geeft en het doet overtuigen.

Met ‘Pieces for Strings’ heeft Neutkens, door te schrijven voor instrumenten die zelf niet bespeeld, beslist een stap verder gezet. Ik ben benieuwd waar ze nu weer mee komt.

Het album is te koop bij Plato / Concerto en hier te beluisteren:

Reacties zijn gesloten.