Jörg Piringer – Darkvoice (CD Recensie)

Onlangs werd bekend dat Apple, Google en Amazon hun elektronische assistentes op dubieuze manieren inzetten. De spaakassistent helpt de gebruiker niet louter op gang bij zijn dagelijks werk maar blijkt ook gesprekken op te nemen en door te sluizen naar de medewerkers van de bedrijven. Dit soort berichten zijn koren op de molen van elektronicaproducent Jörg Piringer die met het bij Transacoustic Research verschenen ‘Darkvoice’ voor deze ontwikkelingen aandacht vraagt.

‘Darkvoice’ staat daarbij voor een elektronische geheimtaal waar de surveillancemaatschappij geen grip op heeft, waardoor ongestoord communiceren weer tot de mogelijkheden behoort.  Of toch niet? Want als het gaat om een niet bestaande taal, die niemand beheerst wordt communiceren wel heel lastig. Piringer noemt het niet voor niets de ultieme zelfcensuur.

Blijft staan dat Piringer vanuit deze invalshoek bijzondere muziek maakt. Dat die wat vervreemdend klinkt, zal u gezien het bovenstaande niet verbazen. Stemvervorming, gebroken ritmes, een sterke puls, vreemde intervallen, computergeluiden, noise, het is er allemaal. Laat u via ‘menn’ overtuigen van Piringers rariteitenkabinet. Hier krijgt Siri in ieder geval geen vat op. Met ‘p a’ komen we in iets rustiger vaarwater terecht, waarbij een langzaam ritme telkens verstoord wordt door een geluid dat nog het meest wegheeft van een leeglopende gootsteen. In ‘peed’ is het ritme pregnanter, al zijn het ook hier weer de ontregelende stemopnames die het geheel schwung geven. Op ‘g-singe’ wordt dat ritme zelfs bijna dansbaar, een soort van vervreemdende techno. Vreemdsoortig en vervaarlijk klinkt ook ‘bbbbb’, als een machine waar van alles mee aan de hand is en die het ieder moment kan begeven. ‘el sys’ dan, het heeft iets Zuid-Amerikaans dit nummer, qua ritme en het gebruik van elektronische sambaballen.

Met ‘Darkvoice’ zoekt Piringer dus nadrukkelijk de actualiteit en stelt hij een probleem aan de orde waar we in de praktijk nog te weinig bij stil staan. De wijze waarop hij dit doet is op een ludieke wijze verfrissend, een lijn die hij zeker mag doortrekken.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: