D’Incise – Assemblée, Relâche, Réjouissance, Parade (CD Recensie)

D’Incise is geen onbekende op deze blog. Laurent Peter, zo heet deze Zwitser voor de burgerlijke stand, is samen met Cyril Bondi de baas van INSUB., een label voor muziek op de grens van hedendaags gecomponeerd en vrije improvisatie en is met Bondi tevens de oprichter van het Insub Meta Orchestra, waarvan we hier onlangs nog twee albums bespraken. Dit jaar bracht hij echter ook, als samenwerking tussen Insub en Moving Furniture Records, een solo album uit, ‘Assemblée, Relâche, Réjouissance, Parade’ geheten.

Feitelijk bevat dat album twee stukken. Het uit vier delen bestaande ‘L’Anglard de St-Donat’ en het uit twee delen bestaande ‘Le désir’. ‘L’Anglard de St-Donat’ heeft D’Incise gebaseerd op een volksdans uit Midden Frankrijk, een mazurka, gespeeld door Alfred Mouret, vernoemd naar zijn vader, François “L’Anglard”. We horen die klanken van de mazurka, maar volstrekt niet op de originele manier, dansen wordt op deze vier delen dan ook erg lastig. D’Incise gebruikt ze veeleer als basismateriaal om een totaal eigen klankwereld te creëren, waarin een zekere mate van melancholie schuilgaat. Bijzonder zijn het subtiele tweede deel, waarin we de hoge tonen van de doedelzak horen, vermengd met onbestemde geluiden van allerlei objecten en het derde deel waarin de hoge klanken in golven komen, met goed geplaatste accenten van de genoemde objecten.

In ‘Le désir certain’ horen we D’Incise op een orgel. Aanvankelijk in een redelijk strak repeterend patroon, maar al snel laat hij andere elementen toe in het stuk, bijvoorbeeld improvisatie met metalen stokjes. Gaandeweg biedt hij hierdoor de luisteraar steeds minder houvast. Als dan ook nog eens het grondmotief op het orgel verandert, zijn we helemaal de draad kwijt. “Missie geslaagd”, zegt D’Incise in dat geval, want dat maakt het nu net een spannend stuk: de drones duren lang genoeg om ons in een mate van trance te brengen en kort genoeg om niet te gaan vervelen. In ‘Le désir serein’ vangen we aan met een repeterend patroon, dat al snel wordt geflankeerd door een drone, die gaandeweg van kleur verschiet. Ook hier kiest D’Incise er echter weer voor om andere geluiden naar binnen te brengen, het improvisatie aspect, waarmee hij een bijzondere spanning creëert en een extra dimensie toevoegt aan de trance.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.