TUUUN – åæøåæøåæøåæø / s​.​soo – Tyman (DL Recensie)

Het uit Tilburg afkomstige New York Haunted is de thuisbasis voor wat we gerust extreme elektronica kunnen noemen. U bent gewaarschuwd. Hier aandacht voor twee recente downloads – platen en Cd’s maken ze bij dit label niet – TUUUN en s.soo. Beide bivakkerend in de donkere hoeken van de elektronische muziek.

Achter de naam TUUUN gaat Stephen McEvoy schuil, baas van het Deense FLUF Label en tevens zelf actief achter de knoppen. Voor ‘åæøåæøåæøåæø’ moet je sterke zenuwen hebben, want TUUUN trekt in ‘åååå’ en ‘ææææ’ een massieve muur van noise op, alsof een heel leger bouwvakkers in de weer is met pneumatische boren en cirkelzagen. Om het maar niet te hebben over de associatie met de tandarts, ik zou in dat geval toch echt op zoek gaan naar een andere. De term ‘mooi’ is hier dan ook volstrekt misplaatst. Dit is ronduit slopende, zeer destructieve muziek, waar een normaal mens gillend voor weg loopt. Een beetje masochistisch moet je dus wel zijn, om hier enig plezier aan te beleven, zeker als we dan ook nog in ogenschouw nemen dat McEvoy hier ruim 70 minuten bezig is! En toch, het zal u ongetwijfeld verbazen, heeft ook dit zijn charmes. In vergelijking met het geweld op ‘åååå’ en ‘ææææ’ klinkt ‘åæåæåæåæ’ relatief rustig. Het geluid dat TUUUN hier presenteert, lijkt hier nog het meest op een machine met een zeer snelle puls. Ritmisch, maar dan in de hoogste versnelling. Het kreeg niet voor niets de ondertitel ‘Loop Mix’ mee. Voor ‘dj))water)) – øøøø (Airless Mix)’ trekt TUUUN ruim 37 minuten uit. Het zijn dezelfde klanken als in het begin, maar nu in de vorm van korte klankexplosies, afgewisseld met vreemd jankende intermezzo’s. Die combinatie levert een vreemd soort spanning op.

De Russische musicus Stanislav Sursyakov, de grondlegger van WTTST Radio, een belangrijk radiostation voor de Russische dansmuziek, gaat schuil achter het alias s.soo. Een naam die we ook tegenkomen: Sistal. Met ‘Tyman’ creëert Sursyakov een bijzonder album met de dans als basis.

‘NghiTthurc’ begint duister, onbestemd. Een aanzwellend geluid dat aan een helicopter doet denken, afgezet tegen donkere klankwolken. Tot alles samenkomt in een dreunend, industrieel geluid. Bij ‘หมอผี’ lijken we in een duistere grot te zijn beland, het water loopt langs de muren. Onheilspellend, mede door die intense noise drone. De basis van ‘!39’ wordt eveneens gevormd door bijzondere veldgeluiden, op overtuigende wijze vermengt met industriële noise tot een spannend geheel. En dan klinkt ‘Haurangi’, een meeslepend diep en zwaar ritme als basis, met daarover heen donkere, vliedende klankwolken, gevolgd door ‘Aan Die Geeste’ waarin Sursyakov, zoals de titel reeds aangeeft, net nog een stapje verder gaat.

Beide albums zijn te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.