Man From The South – Paeonia (CD recensie)

Man-from-the-South--PaeoniaMan From The South is het alias van de uit Eindhoven afkomstige Singer-songwriter Paul van Hulten. Met ‘Peonia’, oftewel pioenroos, levert hij zijn tweede album af. Nu klinkt pioenroos wat lieftallig en als dit album één ding niet is dan is het wel lieftallig. Of het moet hier gaan om de roos op de vuilnisbelt.

Want dit album gaat over Van Hulten zelf. Hij keert zichzelf binnenstebuiten en maakt ons deelgenoot van zijn sombere en melancholische gevoelens die erbij horen als het een tijdje niet zo lekker met je gaat.
En voor wie geldt dat niet van tijd tot tijd.

‘What became of you that year,
the sun suddenly disappeared…
Oh my love, what went wrong?
I can not stop the rain from falling.’
zingt hij in ‘Rain On The Moon’

Man From The South is een troubadour, zingend over verloren liefdes en alles wat daarbij hoort. Puttend uit de rijke traditie van Americana, Country en Folk en met een authentieke, getormenteerde stem die soms doet denken aan iemand als Mark Lanegan. De muziek is over het algemeen ingetogen en melodieus met zo nu en dan duidelijke rock invloeden, zoals in ‘Rise And Fall’ en ‘Hummingbird’. Van Hulten heeft zich voor dit album laten bij staan door een aantal gastmuzikanten wat de diepte en gelaagdheid van dit album zeer ten goede komt. Zo wordt hij in ‘Sunday Morning’ in de vocalen bijgestaan door Aldous Sandback, het levert een nummer op dat herinnert aan CSN&Y. Ook ‘New Game’ roept herinneringen op aan de sixties door het stuwende, krachtige gitaarwerk.

Bekijk hier de video van de openingstrack van het album ‘Before The Flood’:


Al met al ligt hier een zeer geslaagd album met vrijwel geen zwakke momenten. En ondanks dat de thematiek niet vrolijk is, ligt hier zeker geen zwartgallig werkstuk. Van Hulten is er juist in geslaagd om een doorleefd en emotioneel rijk album af te leveren. Met sterke teksten en goede arrangementen. Maar, overtuig uzelf.
Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: