Michael Vincent Waller – Moments (CD Recensie)

Van de uit New York afkomstige componist Michael Vincent Waller kwam hier vorig jaar ‘Trajectories’ aan bod, een album met werk voor piano en cello. Inmiddels ligt er een nieuwe Cd, ‘Moments’, verschenen bij Unseen Worlds, met hoofdzakelijk werk voor piano solo. Wederom uitgevoerd door R. Andrew Lee, een perfecte keuze voor deze muziek en een paar stukken voor vibrafoon solo, uitgevoerd door William Winant.

Zoals we reeds in het vorige verslag zagen is Waller een componist van weinig noten en hier horen we hem dan ook een belangrijk kenmerk van de piano optimaal benutten: het langzaam in het niets laten oplossen van de klank. Klank is voor Waller van groot belang, maar niet als schoonheid an sich. Met zijn muziek vertelt hij ook altijd een verhaal, meestal met een persoonlijke noot. ‘For Papa’, de vrij korte compositie voor piano solo waar het album mee begint, zegt wat dat betreft genoeg. Het bezit net de juiste mate van weemoed. In ‘Return from L.A.’, eveneens geschreven in 2018 werkt Waller deze harmonieuze aanpak verder uit. En ook hier voel je dat de noten betekenis hebben, dat het gaat over thuiskomen na een enerverende reis.

‘For Pauline’ schreef Waller voor Pauline Oliveros, slechts een paar dagen na haar dood. ‘Ingetogen’ is nog het beste woord om het spel van Lee hier te beschrijven. Slechts een paar noten heeft Waller nodig, noten die hij steeds herhaalt en die de ruimte krijgen om op te lossen in de ruimte. ‘Jennifer’, dat aansluitend klinkt, schreef hij voor zijn nicht die kanker overleefde. Een prachtige, stuwende compositie waarin ernst en blijdschap elkaar perfect in harmonie houden. In zijn twee ‘Nocturnes, die Waller speciaal schreef voor pianist Dante Boon, overheerst de melancholie, zoals dat hoort bij deze vorm.  Net als dat het geval is met ‘Roman’, dat Waller schreef voor zijn schoonvader, die hij nooit heeft gekend.

‘Love’, eveneens uit 2018, bestaat eveneens uit vier delen en het wijkt af van al het voorgaande, daar Waller deze cyclus voor vibrafoon schreef. Een prachtige vondst, want dit instrument met zijn prachtige klank geeft een extra dimensie aan deze wonderlijke stukken. Versterkt door het feit dat de klank van de vibrafoon, nog meer dan die van de piano, zo prachtig na-ijlt. Waller boog zich al eerder over de vibrafoon. In 2012 schreef hij ‘Vibrafono Studies’, dat eveneens op dit boeiende album te vinden is.

Het album is beluisteren en te koop via Bandcamp: