Caught A Ghost – Human Nature (CD Recensie)

Caught-a-Ghost2Caught A Ghost is de band van Jesse Nolan. Zelf zegt hij over de naam van de band: “It’s an old expression. Blues musicians used to say you caught a ghost if you gave a good performance…like you were possessed.”

Welnu dat is zeker van toepassing op de muziek van Nolan, drummer Stephen Edelstein en zangeres / percussioniste Tessa Thompson. De muziek is duidelijk bezield en kent een grote mate van diversiteit aan stijlen: soul, gospel, southern blues, dubsteb, rap en rock. En dat vermengt tot een eclectisch en overtuigend geheel. Waarbij Nolan verantwoordelijk is voor alle muziek en teksten.

Reeds in ‘No Sugar In My Coffee’, de openingstrack, gaat het dampend van start. Enerzijds heeft het nummer veel weg van een gospel, anderzijds klinkt de muziek als een stampende machine. In de verte doet het denken aan de muziek op ’18’ van Moby. Met dit verschil dat het hier niet om samples gaat maar om oorspronkelijk werk.


‘Sleeping At Night’ grijpt terug op de Motown sound en maakt vakkundig gebruik van een blazerssessie. Voor de verandering eens niet zelf gespeeld door Nolan. Het swingt allemaal de pan uit. Toch is het geen nageaapte soul die hier klinkt. Nolan weet er iedere keer weer een originele draai aan te geven. ‘UUU’ is een ander hoogtepunt in het genre. Hier heeft Nolan gebruik gemaakt van een doo-wop melodietje, mierzoet dat wel. Maar dat past wel bij een liefdesliedje. Dat het hierdoor camp is geworden, doet niets af aan de charme. Ook ‘Hold Out’ is een opzwepend nummer, met een lekkere groove, een pompende bas, opzwepend drumsspel en een goede tweede stem van Thompson.