Julius Aglinskas – Daydreamer (CD Recensie)

Het derde album waarop we het ensemble Apartment House horen, is gewijd aan de Litouwse componist Julius Anglinksas en verscheen bij het Music Information Centre Luthania. Het bevat slechts één stuk: ‘Daydreamer’, waarin we het voltallige ensemble, negen musici, aan het werk horen. Artistiek leider en cellist binnen het ensemble Anton Lukoszevieze, zelf ook afkomstig uit Litouwen, volgt deze componist reeds enkele jaren en realiseerde met dit album Aglinskas’ debuut.

Net als veel hedendaagse componisten heeft ook Aglinskas een zeer diverse achtergrond.Hij werkte met de rockband Freaks on Floor, was als geluidsman actief voor bands als Keymono en  Žalvarinis en werkte voor de nodige festivals. Maar hij studeerde ook aan de Lithuanian Academy of Music and Theatre (LMTA), bij Vytautas Barkauskas, en Rytis Mažulis en bezocht master-classes bij onder andere Wolfgang Rihm en Andrew McKenzie.

Julius Aglinksas. Foto: picuki.com

Die eclectische achtergrond hoor je terug zodra de eerste noten klinken. Het type melodie dat Alginskas hier neerzet, refereert in alles aan de betere popmuziek. Dromerig ja, geheel conform de titel. Verhalend, onderhoudend en meeslepend. Met net de juiste dosering van poëzie en spanning. Ik begrijp Lukoszevieze wel als hij zegt waarom hij van het werk van deze componist houdt: “it’s very individual. Its his voice. He is not trying to be someone else.” Dat is niet gemakkelijk weet ook deze musicus na 25 jaar ervaring in het werken met een grote diversiteit aan hedendaagse componisten: “I think the hardest thing for any artist or composer is to be true to yourself.”

“I don’t like it when music composition is related to book-keeping” stelt de componist zelf treffend, om vervolgens exact het tegenovergestelde te doen met als resultaat dat dit bijna vijf kwartier durende stuk allerminst aanvoelt als lang. Het is simpelweg muziek die stroomt als een langzaam meanderende rivier, mee beweegt op het ritme van de tijd, raakt aan de essentie van ons bestaan. Een ongehoord goed stuk dat hier de best denkbare uitvoering krijgt. Meer valt er simpelweg niet te wensen.

Reacties zijn gesloten.