BU.D.D.A. – All Der Gute Dinge Drei (CD Recensie)

De bandnaam BU.D.D.A. staat voor Bund des Dritten Auges. Het samenwerkingsverband van Sascha Stadlmeier, ook bekend onder zijn alias EMERGE en Chris Sigdell, die we ook kennen als B°ton. Verder vinden we op dit eerste album,  ‘All Der Gute Dinge Drei’, ook nog Dieter Mauson als gast. Alle drie bedienen ze een scala aan elektronica om de drie nummers, ja we doen de titels van band en album alle eer aan, vorm te geven. En bijna vanzelfsprekend verscheen het debuutalbum bij Attenuation Circuit, Stadlmeiers label.

De opnames stammen uit 2018, werden gemaakt in Màgia Roja, Barcelona en voor de muziek grijpt het duo / trio naar eigen zeggen terug op de muziek van NID, een Duitse underground band die bestond tussen 1995 en 2005 en waar Sigdell deel vanuit maakte. Bij beluistering blijkt de link met de meer industriële elektronica er zeker te zijn, al zij er ook andere invloeden. In ‘Trommelfellatio’, wie verzint zo’n titel, gaan we in ieder geval direct de diepte in. Dreunend laag golft er uit mijn luidsprekers. Als een donkere nevel boven het landschap. Er komt gaandeweg iets meer variatie in de stroom klanken, iets meer kleur, maar de teneur blijft er toch één van een zekere triestheid. De sfeer van verdwaald zijn in een donker bos op een koude, natte herfstdag, zo ongeveer.

In ‘Magischer Rochentanz’ valt het industriële karakter op. Metalige geluiden doen denken aan een werkplaats en het repetitieve ritme is het type ritme dat we ook bij machines tegenkomen, maar er zit zeker ook iets van een rituele dans in, waar de titel aan refereert. Vrolijk wordt je ook  van dit nummer niet, maar het klinkt wel minder troosteloos dan ‘Trommelfellatio’. ‘Menopausenmassaker’, ja ze zijn creatief daar in Augsburg, vangt aan met vreemde geluiden alsof iemand wel heel zwaar ademt door een masker, en dat nog voor de Covid-19 crisis. Heel even lijkt het erop, middels een ritme, dat we de dansbare kant op gaan, maar schijn bedriegt. Gaandeweg neemt de intensiteit toe en krijgt het stuk naar het einde toe stormachtige allure.

Een vrij kort album dit ‘All Der Gute Dinge Drei’, maar door de sterke intensiteit wel zeer de moeite waard.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.