Thisquietarmy – Live From Isolation, Part 1-3 (DL Recensie)

Musici gaan allemaal op hun eigen manier om met deze lastige tijden waarin optreden niet of nauwelijks mogelijk is. De bron van creativiteit op laten drogen is geen optie en dus toont men zijn werk op alternatieve wijzes. De Canadese gitarist Eric Quach, beter bekend onder zijn alias Thisquietarmy koos ervoor om concerten vanuit thuis te streamen onder de naam ‘Live From Isolation’. Tot nu toe verschenen er dire delen, meer volgen er nog.

De opnames zijn te bekijken via You Tube, gek veel is er niet te zien, of te beluisteren via Bandcamp. Daar zijn de opnames ook te downloaden voor een zelf te kiezen bedrag. Tevens heeft Quach hier de goede doelen bij vermeld waar het geld naar toe gaat. De eerste opnames stammen van 29 april. We beginnen met ambient, horen het ruisen van de zee, maar belanden na een minuut of negen in een intense noise storm. Een overgang die we in het werk van Thisquietarmy wel vaker tegenkomen. Zware slagen op de drums vormen ankerpunten te midden van een inktzwarte zee aan geluid. De storm drijft over en maakt plaats voor een repetitief ritmisch patroon, zwevend boven een sterke, soms behoorlijk onrustige, onderstroom. Zo rond de dertigste minuut is Thisquietarmy voor even uitgeraasd, deinende, zelfs enigszins meditatieve klanken worden ons deel. Op de achtergrond klinkt zang. Lang duurt ook dit rustpunt niet, de stroom zwelt aan, krijgt  een duister karakter, waarna ook nu weer een inktzwart ritme zijn intrede doet.

Foto: www.damusic.be

Op 23 mei neemt Thisquietarmy plaats achter de knoppen voor een tweede sessie. Nu is het direct raak. Een gruizige storm raast door de studio. Eerst abstract, later met een sterk onderhuids ritme. Bijna een maand later lijkt de thuisisolatie deze man behoorlijk naar de keel te grijpen. Als de storm gaat liggen neemt de muziek een vrij onverwachte wending: op een basis van ambient klanken ontvouwt zich een bijna feeëriek ritmisch patroon. Na een passage waarin de noise weer de overhand heeft, slepend als een machine, belanden we halverwege wederom in serene sferen. Om rond de veertigste minuut weer terug te veren richting de chaos. Het maakt deze set, meer dan de eerste, er één van uitersten.

Slechts vijf dagen later, op 28 mei, vindt de derde sessie plaats. Deze begint zeer ingetogen met nauwelijks hoorbare sinusgolven die Thisquietarmy langzaam uiteen trekt tot een sfeervol klanklandschap. Op de achtergrond horen we aangename tikjes, alsof het geheel wordt weergegeven middels een bekraste LP. Dan doet ook hier het ritme zijn intrede, rond de dertiende minuut, dit keer voorzien van een bijna tribaal karakter. En ook nu loopt verderop de spanning weer op, gruizige noise komt ons in golven tegemoet. Tot slot vinden we tegen het einde kleurrijke klankgolven, het heeft iets van science-fiction, tegen een donkere, onbestemde achtergrond. Een bijna tastbare spanning, waarna de esoterie weer zijn intrede doet.

Prachtige sets deze ‘Live From Isolation’ opnames. Hopelijk kruipt Thisquietarmy snel weer achter de knoppen. De sessies zijn te beluisteren en te downloaden via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.