R.O.T. – Klein Eiland (CD Recensie)

R.O.T.  is een Belgisch collectief rond Laurent Cartuyvels, Bram Borloo en Christophe Piette. Ze zijn sinds eind jaren ’90 bij elkaar maar hun bestaan als collectief is er wel één van het befaamde knipperlicht. De laatste jaren hoorden we dan ook niet veel meer van deze band – het laatste album stamt uit 2008. Tot eerder dit jaar dan, want nu hebben we ineens het bij het Gentse Morc Records verschenen ‘Klein Eiland’.

De titel ontleende de band simpelweg aan de plek waar het album ontstond, de gelijknamige wijk in Anderlecht. Opvallend daarbij is dat het materiaal daar reeds in 2014 werd opgenomen – het gebouw waar de opnames plaatsvonden is inmiddels gesloopt en vervangen door een appartementencomplex dat prijkt op de achterzijde van het album. Waarom het materiaal zes jaar op de plank bleef liggen, zullen we wel nooit te weten komen. Wat we ook niet weten is wie we op dit album nu eigenlijk horen en met wat, informatie die we volgens dit collectief blijkbaar niet nodig hebben om dit album te kunnen beluisteren.

Ongelijk kan ik ze niet geven, voor de muziek die deze band maakt en die we ook hier weer krijgen middels tien titelloze stukken, doet dat niet ter zake. Veel belangrijker is de plek waar het allemaal gebeurde. Dit is inderdaad muziek die je moet opnemen in een lege fabriekshal. Ondefinieerbare percussie, waar we overigens ook het geluid van een metalen buis die op de grond valt onder rekenen, wolken klank, afkomstig van elektronica en nog zo wat gerommel in de marge. Melodieën zijn deze heren volledig vreemd, ritmes treffen we zeer spaarzaam aan en de term muziek mag je dan ook redelijk ver oprekken.

Die fabriekshal is veeleer nog steeds een werkplaats. We horen de geluiden die nodig zijn om een ingenieus bouwwerk van klank op te trekken. Dat Borloo zich, zo leert zijn website, sinds 2011 als beeldend kunstenaar bezig houdt met de gevolgen van kolonialisme, meen ik daarnaast ook terug te horen. Geenszins op directe wijze, daarvoor is dit te weinig ‘muziek’, maar wel door de klankkleur en de sfeer.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.